Umskardtunnelen på E12 i Rana er igjen åpen for trafikk etter et omfattende vedlikeholdsarbeid.
Umskardtunnelen på E12 i Rana er igjen åpen for trafikk etter et omfattende vedlikeholdsarbeid.

Umskardtunnelen på E12 er åpen

Umskardtunnelen på E12 er igjen åpen for trafikk, etter å ha vært stengt for et omfattende vedlikeholdsarbeid siden juni i fjor.

Publisert Sist oppdatert


Nå er veien gjennom hele tunnelen bygget på nytt. Ny drenering er lagt lengre ned i bakken for å forhindre at vannet fryser, og tunnelen er frostsikret hele veien gjennom. Fortsatt gjenstår noe arbeid. Blant annet er det ikke lagt kantstein langs veibanen. Derfor er fartsgrensen redusert fra 80 til 70 kilometer i timen.

 

Arbeidet avsluttes i sommer

Den 3750 meter lange tunnelen ble stengt sommeren 2012 for å utbedre problemer med telehiv og vannlekkasjer. Det året ble halvparten av veien frest opp og anlagt på nytt. Den andre halvparten har vært utbedret siden i fjor sommer.
I juni stenges tunnelen for trafikk, for å fullføre jobben. Det skal settes opp kantstein og frostsikring med betong. Dette er et arbeid som ikke kan gjøres om vinteren, på grunn av lav temperatur.
Det skal også legges et siste asfaltdekke, et såkalt slitelag, gjennom hele tunnelen.

 

Nytt sikkerhetsanlegg

I tillegg skal sikkerhetsanlegget oppgraderes i henhold til de nye EU-direktivene. Det skal installeres nye nødskap, med direkteforbindelse til Vegtrafikksentralen (VTS), og monteres ledelys langs veggene. Dette arbeidet starter allerede i vinter, men da vil tunnelen holdes åpen for trafikk.
- Nye sikkerhetsforskrifter fører til at vi uansett må gjøre disse utbedringene i løpet av få år. Derfor finner vi det hensiktsmessig å gjøre det nå, når vi uansett jobber i tunnelen, sier avdelingsdirektør Kjell Skjerve i Vegavdeling Nordland.
Det skal også sikres dekning for det digitale nødnettet, som er sambandet nødetatene benytter seg av. Arbeidet avsluttes etter planen i midten av juli.