For første gang var det tredje generasjon Bamford som frontet JCBs pressekonferanse.
For første gang var det tredje generasjon Bamford som frontet JCBs pressekonferanse.

Tredje generasjon JCB

LAS VEGAS (AT.no): For første gang var det Lord Bamfords sønn, Jo Bamford, som presenterte JCB under Conexpo i Las Vegas.

Publisert Sist oppdatert

Joseph Cyril Bamford grunnla anleggsmaskinprodusenten JCB 22. oktober 1945. Samme dag ble hans sønn Anthony født. Anthony har styrt selskapet siden 1975, og ble i fjor valgt inn i Overhuset som Lord.

Denne uken stod Anthonys sønn Joe for første gang foran et pressekorps og presenterte selskapets nyheter under Conexpo.

- Mange av dere kjenner min far godt, og det er med ydmykhet jeg står her i dag, sa Joe, og fortalte at det i år er 50 år siden hans far solgte JCBs første gravelaster i USA.

Joe Bamford er i dag sjef for JCBs avdeling for kompaktmaskiner, og innledet kun pressekonferansen før CEO Graeme McDonald og chief innovation officer Tim Burnhope overtok.

Venter moderat vekst

McDonald kunne fortelle om en moderat vekst for JCB fra 2012 til 2013, og tro på at 2014 blir enda litt bedre.

- Vi forventer en moderat vekst i 2014 og 2015, sier McDonald.

Tim Burnhope presenterte en rekke nyheter fra JCB, blant annet en ny serie kompaktlastere og en ny serie materialhåndteringsmaskiner - i tillegg til den nye hjullasteren JCB 457. Disse maskinene kan du lese mer om i neste Anlegg&Transport.

JCB 457 er britenes nye hjullaster. Den har blant annet Tier4 final-motor uten partikkelfilter og ekstra stor hytte med forbedret sikt.
JCB 457 er britenes nye hjullaster. Den har blant annet Tier4 final-motor uten partikkelfilter og ekstra stor hytte med forbedret sikt.

- Vi ønsker å skille oss ut fra konkurrenten, ikke bare på hvordan maskinene ser ut, men også hvordan de opererer, sa Burnhope.

Startet i garasjen

Vi unner oss litt mer av historien til JCB, for de som ikke kjenner den. Da selskapet ble stiftet i 1945 hadde Joseph Cyril Bamford nettopp sveiset sammen en tilhenger av gammelt skrapmetall og noen akslinger fra Jeeper fra krigen i en liten garasje han leide for halvannet pund i uka.

Tilhengeren ble solgt for 45 pund, og forretningsdriften var i gang. En drift som for alvor tok av etter at Bamford i 1953 lanserte det som skulle bli JCBs hovedprodukt, gravelastere. I Storbritannia er faktisk ordet JCB synonymt med gravemaskin, og til tross for at forkortelsen er rettighetsbeskyttet, er den å finne i Oxfords ordbok i betydningen gravemaskin.

I dag er JCB Storbritannias største produsent av anleggsmaskiner, og blant verdens største i antall solgte enheter.