Scania dropper alle søksmål i forbindelse med at Rheinmetall MAN Military Vehicles har vunnet kontrakten på levering av militære lastebiler til Norge og Sverige.
Scania dropper alle søksmål i forbindelse med at Rheinmetall MAN Military Vehicles har vunnet kontrakten på levering av militære lastebiler til Norge og Sverige.

Scania helomvender i forsvarssaken

Sent torsdag 12. desember gjorde Scania helomvending og trakk alle søksmål selskapet kort tid i forveien hadde mot blant annet Försvarets materialverk (FMV) i Sverige og Forsvarsdepartementet i Norge i forbindelse med at Rheinmetall MAN Military Vehicles (RMMV) vant leveransen av militære lastebiler til Norge og Sverige.

Publisert Sist oppdatert

Dermed tyder alt på at RMMV og Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO)/FMV om kort tid kan undertegne avtalen som skal ha en verdi på rundt 20 milliarder kroner.

Erik Ljungberg, kommunikasjonsdirektør hos Scania, grunngir årsaken til at selskapet ikke lenger vil innklage FLOs/FMVs kjøretøyvalg slik: - Vi har fått den informasjonen vi har bedt om fra FLO. Der fremgår det at det etterspørres et mer taktisk og militarisert kjøretøy, mens vi har tilbudt et mer sivilt kjøretøy. Vi har rett og slett ikke tilbudt det som etterspørres. Derfor vil vi ikke lenger innklage avgjørelsen.

Spekulasjoner i Sverige

Spekulasjonene er likevel ikke over i Sverige. Bakgrunnen er at mange mente Scania hadde en god sak. Det mente også Förvaltningsrätten i Stockholm som stoppet forsvarshandelen i Sverige i påvente av flere opplysninger fra partene. Spekulasjonene fredag 13. desember går blant annet på om hovedeier i Scania og MAN, nemlig Volkswagen, skal ha gitt Scania beskjed om å droppe saken. Overfor SvD Näringsliv unngår Scanias kommunikasjonsdirektør å gi noe konkret svar på spørsmål om det.

Det er foreløpig uvisst om saken vil få noe etterspill. SvD Näringsliv skriver blant annet at Konkurrensverket ønsker å se nærmere på saken. I tillegg krever Aktiespararna i Sverige en gransking av milliardhandelen og mener «Volkswagen medvetet sänker Scania».