Espen Granberg i Cat D4G-dozeren legger ut bærelag på Fylkesvei 2 i Ringsaker.
Espen Granberg i Cat D4G-dozeren legger ut bærelag på Fylkesvei 2 i Ringsaker.

Noen ganger er liten best

Husker du denne saken om små anleggsmaskiner i A&T nummer 8, 2010? Den er skrevet av Halvdan Korsmo og gjengis som den sto på trykk.

Publisert Sist oppdatert

Hvorfor være stor når man er lykkelig som liten, heter det i ordtaket. Noen ganger gjelder det anleggsmaskiner også.

Anlegg & Transport ble invitert til en demonstrasjon av utstyr som ved første øyekast så ut som leketøy, men som slett ikke er det.

- Vi har hatt utrolig stor nytte av småmaskinene våre, sier Ståle Øvergård, daglig leder og 2. generasjon i det Elverums-baserte entreprenørfirmaet Rune Øvergård AS.

- De kommer til der mye annet utstyr blir for stort, som på gangveier, mindre parkeringsplasser og fremfor alt inne i bygninger. For eksempel er de glimrende til utlegging og avretting av masse inne i parkeringshus, industribygg osv.

 

Thorkel Løkken på minihøvelen foretar finavretting. Han har neppe mye tid til overs for å beskue utsikten ned mot Mjøsa.
Thorkel Løkken på minihøvelen foretar finavretting. Han har neppe mye tid til overs for å beskue utsikten ned mot Mjøsa.

Utstyret han sikter til, er en liten bulldozer og en enda veldig mye mindre veihøvel. La oss ta bulldoseren først. Det er en Caterpillar D4G som har en maskinvekt på litt over 8 tonn. I bulldozer-sammenheng er det så lite at maskinen langt fra er lagervare hos Pon Equipment AS. For en ny maskin ville dermed leveringstiden vært lang. Maskinen til Rune Øvergård er imidlertid hentet hit som brukt fra Tyskland. Den er pent brukt og er såkalt Cat Certified Used som er Caterpillars egen garantiordning for nyere brukte maskiner.

- Ved siden av vår andre bulldozer, en Cat D6 (23 tonn) ser en hvor liten den egentlig er, sier Øvergård. - Den er derfor glimrende til mindre arbeider både ute og innendørs. På dette veianlegget på Fylkesvei 2 mellom Brøttum og Mesnali bruker vi den blant annet til å legge ut bærelag. Den er smidig i jobben og kan enkelt omdisponeres til andre jobber etter behov. Med lav vekt og kompakte mål kan den jo transporteres på nesten hvilken som helst maskinhenger.

Cat D4G er utstyrt med en fem-liters seks-sylindret turbodiesel på 80 hk netto. Maskinen til Rune Øvergård er i såkalt LPG-utførelse, som innebærer større sporvidde og bredere belter. Dette gir særdeles lavt marktrykk. Totallengde med skjær er drøyt fire meter, mens største skjærbredde er 3146 mm. Uten skjær er bredden drøyt 2,3 meter. Med tanke på bruk i bygg er høyden i underkant av 2,8 meter.

Mini-veihøvel

Godt samarbeid mellom leverandør og kunde resulterte i at denne pent brukte Cat D4G-dozeren kom til Norge. Fra venstre maskinfører Espen Granberg og Ståle Øvergård, begge i entreprenørfirmaet Rune Øvergård AS, deretter maskinselger Sven Erik Sønstehagen og produktsjef Stig Tore Sørum i Pon Equipment.
Godt samarbeid mellom leverandør og kunde resulterte i at denne pent brukte Cat D4G-dozeren kom til Norge. Fra venstre maskinfører Espen Granberg og Ståle Øvergård, begge i entreprenørfirmaet Rune Øvergård AS, deretter maskinselger Sven Erik Sønstehagen og produktsjef Stig Tore Sørum i Pon Equipment.

Likevel virket Cat-dozeren stor ved siden av den andre maskinen vi fikk se, en knøttliten veihøvel av typen Laser-Grader 106-6 wd. Forhandler av den USA-produserte maskinen er Asfalt & Betong Maskiner AS i Trondheim. Den veier bare 1450 kg, men ellers er den utstyrt som en «voksen» høvel. Eller kanskje ikke helt, ettersom maskinføreren sitter i friluft og ikke i en førerkabin. Minihøvelen har en tre-sylindret Kubota dieselmotor på 22,5 hk og hydrostatisk drift på alle seks hjul.

- Et veianlegg av denne typen er ikke noe typisk arbeidssted for minihøvelen, men vi har tatt den med hit for å demonstrere den, sier Øvergård.

- Vi bruker den en god del på gang- og sykkelveier, mindre plasser og fremfor alt innendørs. Under slike forhold er det ikke mange som slår oss. Den planerer fint over 4000 kvadratmeter på en arbeidsdag i masser på 20 mm og mindre. Grove masser egner den seg naturlig nok ikke til. Skal den jobbe i bygninger, så kommer den inn gjennom åpninger på 1,5 meter.

Minihøvelen kan lett transporteres på en litt stor personbilhenger. Hos Rune Øvergård har man imidlertid anskaffet en skapbil for maskinen. Da får man med seg alt av utstyr som kan være aktuelt for minihøvelen, samtidig som den står beskyttet mot vær og vind, samt eventuelle klåfingrede personer, når den ikke er i bruk.

Effektivt tospann

Entreprenørfirmaet har kjøpt Cat-dozeren og minihøvelen for at de skal jobbe i lag.-Dozeren legger ut grovere masser, mens minihøvelen står for finavrettingen. Oppdragsgiverne er imponert over hvor effektivt maskinene arbeider i team og hvor lite skader det blir av så små maskiner. Det er ingen som klager på regningen når disse to maskinene har gjort en jobb, og det tar jeg som et tegn på at de jobber effektivt og skånsomt, avslutter Ståle Øvergård. Begge maskinene er for øvrig avansert utstyrt med blant annet Scanlaser system, GPS og totalstasjon.

Entreprenørfirmaet Rune Øvergård AS har 60 ansatte, mens hele Ø-gruppen sysselsetter 76 mennesker.