Under utgravningen i Dinosaur Cove ble det brukt boreutstyr fra Atlas Copco.
Under utgravningen i Dinosaur Cove ble det brukt boreutstyr fra Atlas Copco.

Her graver de ut Atlascopcosaurus

Den svenske maskinprodusenten Atlas Copco har fått en dinosaur oppkalt etter seg.

Publisert Sist oppdatert

Det er faktisk 30 år siden Atlas Copco fikk æren av å gi navn til en nyoppdaget planteetende dinosaur. Selskapet ble denne æren til del fordi de hadde støttet et arkeologisk prosjekt i Dinosaur Cove i Australia.

125 kg

Atlascopcosaurus loadsi var 2-4 meter lang og veide rundt 125 kg. Den tilhører Hypsilophodontidae-familien og levde for 100-120 millioner år siden.

«Loadsi»-delen av navnet henspiller på Bill Loads, som var Atlas Copcos direktør i den australske delstaten Victoria og tok avgjørelsen om å støtte utgravningsprosjektet.

Det var i 1984 at dr. Thomas H. Rich og Patricia Vickers-Rich begynte utgravninger i Dinosaur Cove, der Rich fire år tidligere hadde funnet dinosaur-ben i fjellet i hulen.

Omtrent slik skal Atlascopcosaurusen ha sett ut i live.
Omtrent slik skal Atlascopcosaurusen ha sett ut i live.

Under utgravningene bidro Atlas Copco både med utstyr og eksperthjelp til utgravningen, opplyser selskapet i en pressemelding.

Bruker fortsatt Copco-utstyr

Dinosaur-fossilene hadde ligget i sand, jord og grus, som iløpet av 100 millioner år var blitt presset sammen til hard stein. For å frigjøre én kg dinosaurbein, måtte rundt 30 kg stein fjernes.

Både boreutstyr og kompressorer fra Atlas Copco ble brukt under utgravningen. Og samarbeidet med dr. Rich har fortsatt

- Det var på grunn av påliteligheten at da jeg i 2007 skulle grave ut en tunnel i permafrosten i Alaska, at jeg insisterte på å ha utstyr fra Atlas Copco for å gjøre jobben, sier Rich.