Det ble tvungen stopp for denne lastebilen på Sørlandet torsdag 16. januar.
Det ble tvungen stopp for denne lastebilen på Sørlandet torsdag 16. januar.

Vegvesenet bruker nå hjullås

Statens vegvesen i Agder gjennomfører et pilotprosjekt der kontrollørene tar i bruk hjullås på lastebiler.

Publisert Sist oppdatert

Prosjektet er startet opp av Vegdirektoratet i dialog med Norges Lastebileier-Forbund. Det skal i utgangspunktet pågå hele vinteren.

Et par låser kan stoppe mange

Torsdag 16. januar ble de første lastebilene påsatt hjullås. I alt var fire hjullåser i bruk. Med disse fire låsene ble sju lastebiler holdt i ro.

- Vi satte lås på to biler enkeltvis. Et annet sted ble fem biler holdt i ro ved at vi låste første og siste bil i en rekke. På store parkeringsplasser kan vi faktisk hindre 50 lastebiler i å kjøre ved å låse hjul på et par biler ved utkjørslene, sier områdeleder Terje Bekker i Statens vegvesen til AT.no.

Hjullås gir arbeidsro

Bekker rapporterer erfaringene Vegvesenet gjør med låsene til Vegdirektoratet. Så langt har erfaringene vært positive.

- Hjullåser gir kontrollørene våre myndighet til å holde biler borte fra veiene. De får også bedre arbeidsro til å gjøre en god jobb flere steder, ved at de slipper å stoppe de som stikker av flere ganger. Vi er udelt positive til dette verktøyet vi nå har fått tilgang til, sier Bekker.

Det var flere sjåfører som ble overrasket over at veimyndighetene nå faktisk holder lastebiler fysisk borte fra veiene, ifølge Bekker.