Én million utleielifter

Utleiemarkedet for selvgående arbeidsplattformer/lifter er i sterk vekst.

Publisert Sist oppdatert

I verdensmålestokk passerte utleieparken nylig en million utleielifter. Totalt var det 1.020.000 selvgående utleielifter i drift i mai.

Tallene presenteres av IPAF, og bygger på innhenting av data fra hele verden. IPAF er en non-profitt organisasjon som arbeider for sikkerhet og effektiv bruk av selvgående løfteutstyr. Hovedkontoret er i England, og medlemsmassen omfatter produsenter, utleieselskap, entreprenører og brukere.

Veksten på 6% i verden i 2013

Veksten i utleieparken var i verdensmålestokk 6% i 2013, rapporterer IPAF. Det skyldes hovedsakelig en økning i Asia og Sør-Amerika.

For første gang er også Kina med i oversikten. Selv om tallene der fortsatt er små, ble det registrert omtrent 6000 selvgående lifter i 2013. Det utgjorde en lokal vekst på 20%.

Solid utleietradisjon i USA

USA opplevde en vekst på hele 9% i utleiemarkedet i 2013, og omsetningen passerte 7,2 milliarder US$. I enheter økte utleieflåten med 6%. IPAF har også utarbeidet en detaljert markedsrapport for USA, og denne kan kjøpes av IPAF. (se bak).

Utleiemarkedet i Europa for selvgående arbeidsplattformer/lifter var stabilt med en nullvekst, ifølge IPAFs undersøkelse som omfatter 10 land. Omsetningen på 2,3 milliarder euro kommer fra Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Italia, Nederland, Norge, Spania, Sverige og Storbritannia. I likhet med USA er det utarbeidet en detaljert markedsrapport som kan kjøpes hos IPAF.

Utleiemarkedet i Europa deles i tre grupper, de som fortsatt kjempet hardt i 2013 (Spania, Nederland, Italia, Finland og delvis Danmark og Frankrike), deretter Sverige og Storbritannia med svak fremgang, og i gruppe tre med Tyskland og Norge hvor veksten var betydelig.

Markedsrapportene fra USA og Europa er på engelsk og kan kjøpes fra www.ipaf.org/reports.