Cat 316E med skjær - første gang i Norge

Forrige uke ble en spesialkonstruert 316E med skjær lastet opp hos Pon Equipment i Oslo og kjørt til Gunnar Hognerud AS i Hol kommune.

Publisert Sist oppdatert

Den lille familiebedriften som holder til i Hovet i Hol kommune fikk sin nye maskin overlevert i forrige uke. Nå står maskinen og venter på å bli tatt i bruk til å bygge hyttetomter og renske grøfter.

Gunnar Hognerud AS har i dag en maskinpark på fire maskiner, der to av disse er Cat-maskiner.

- Vi har tidligere kjørt en 312C, og nå ønsket vi å gå opp i størrelse. Da var 316 et naturlig valg, men vi ønsket en maskin med skjær, og det skulle være Cat, sier daglig leder Gunnar Hognerud.

Norskmonterte festebraketter på Cat 316E.
Norskmonterte festebraketter på Cat 316E.

Konstruert i Norge

 

Da Caterpillar sentralt ikke leverer skjær på gravere fra 18 tonn og opp satte selger Kjetil Deinboll Pon Equipment sin tekniske avdeling på saken, og etter 40 timers arbeid var skjæret fra en 314E montert på Hognerud sin maskin.

- Skjæret, som måler 2700mm i bredde passer perfekt til en Cat 316, da bredden på den er 2600mm, forteller teknikerne Simen Bergseng og Rolf Riiser.

For å få til dette måtte de to teknikerne selv konstruere festebrakettene til skjæret. Dette gjorde de ved å ta utgangspunkt i festebrakettene til en Cat 314E, forsterket disse noe, og tilpasset de til 316E. I tillegg måtte alt av hydraulikk til skjæret legges opp og det måtte monteres en spak for styringen av skjæret inne i hytta.

316E og 318E med skjær

 - Vi er svært fornøyd med jobben teknisk avdeling har utført og ønsker å gratulere Gunnar Hognerud med ny maskin, sier produktsjef i Pon Equipment, Vilmundur Theodorsson.

Pon Equipment tilbyr nå denne tjenesten på både 316E og 318E.