Slik så Iveco Daily ut da den ble lansert i 1978.
Slik så Iveco Daily ut da den ble lansert i 1978.

Iveco Daily feirer 40 år

Les om starten og hvordan bilen har utviklet seg.

Publisert

Daily, som er kåret til International Van of the Year 2018 for sin Daily Blue Power-familie, feirer 40-årsjubileum.

Da Daily først ble lansert i 1978, var det med lette nyttekjøretøy med lastebil-avledede chassis med bakhjulsdrift og uavhengig forhjulsfjæring.

Daily, som nå er i sin tredje generasjon, har konstant utviklet seg over de siste 40 årene, men har holdt fast ved sitt «DNA».

Gjennom de 40 årene siden lanseringen har Daily introdusert en rekke nyheter og innehar en god samling av internasjonale priser.

Tre millioner Daily

Siste versjon - Daily Blue Power.
Siste versjon - Daily Blue Power.

Daily var tilgjengelig med Common Rail-teknologi i 1999. Dette er ifølge produsenten først i verden. Kjøretøyet skal også ha vært tidlig ute med elektronisk stabilitetsprogram (ESP) for å regulere håndteringen av kjøretøyet ved styring og bremsing.

Flere enn tre millioner Daily, produsert på tre kontinenter og som er på veien i 110 land, vitner om dette kjøretøyprogrammets popularitet og evne til å tilpasse seg de spesifikke behovene fra kundene over hele verden.

Pierre Lahutte, IVECO Brand President, uttaler:

- I år feirer vi en viktig milepæl i livet til Daily – en kjøretøyfamilie som har ligget i forkant av industrien helt fra startet, samt 40 år i spissen for industriens overgang til bærekraftig transport. Gjennom sin lange historie, har kjøretøyet kunnet nyte en enorm suksess med transportører og industri-eksperter, samt høstet utallige priser over hele verden. Dette er en kjøretøyfamilie som alltid har sett mot fremtiden og som er blitt tilpasset kundenes behov, samtidig som det alltid er holdt fast ved kjøretøyets kjerneverdier som allsidighet, holdbarhet og effektivitet – alltid en perfekt partner for våre kunders virksomheter og med miljøvennlig bærekraft.

Forskjellige størrelser og påbygg

I dag er Daily et kjøretøy der lastbærende struktur med «C»-profil og tverrgående rammebjelker i spesialstål utgjør plattformen hvor påbyggerne kan montere løsninger for forskjellige behov – inklusive spesialkjøretøy som bobiler, budbiler, renovasjonsbiler, tippbiler, kranbiler, kjøretøy for kollektivtransport, bergingsbiler og ambulanser.

Kjøretøyet kommer i versjoner med bakhjulsdrift og versjoner i 4x4-utførelse.

Kjøretøyprogrammet strekker seg fra 3,3 til 7,2 tonn totalvekt, og fra 7,3 til 19,6 kvadratmeter lastevolum.

Med Blue Power-familien ønsker Iveco at Daily skal føre an innenfor bærekraft, gjennom å møte fremtiden med «de mest avanserte diesel-teknologiene og alternative fremdriftsmetoder».

Kjøretøyet finnes i CNG-drevet Hi-Matic Natural Power-versjon med åttegirs automatkasse elektrisk versjon og en versjon med diesel-teknologi som tilfredsstiller 2020 Real Driving Emissions-bestemmelsene.

Daily Euro 6 RDE 2020 Ready er, ifølge Iveco, det første lette nyttekjøretøyet klart for 2020 Real Driving Emissions-bestemmelsene.

Oversikt over utvikling

Iveco har laget en liste over viktige hendelser i utviklingen av Daily fra 1978 til 2018:

 • 1978: Den første Daily som 17 kubikkmeter kassevogn med 210 cm innvendig høyde drevet av en 2,5-liters dieselmotor.
 • 1984: Familien blir utvidet med den første Daily 4x4.
 • 1985: TurboDaily er det første lette nyttekjøretøyet med turbodiesel-teknologi.
 • 1992: Første kjøretøy fra produksjonslinjen i Valladolid-fabrikken i Spania.
 • 1996: Daily-tilbudet blir utvidet, nå med et valg av to motorer, 2,5-liters turbodiesel og en ny og kraftigere 2,8-litersmotor.
 • 1998: ECODaily er det første lette nyttekjøretøyet med motor for komprimert naturgass (CNG).
 • 1999: Den andre generasjonen Daily kommer på markedet og kåret til «Van of the Year 2000». Har Common Rail-teknologi.
 • 2000: Produksjon starter i Brasil, i tillegg til fabrikken i Suzzara.
 • 2004: Daily-familien blir igjen utvidet, med en kraftigere 3,0-liters turbodiesel med effekter opp til 176 hk. Samme år starter også produksjonen av Daily i Kina.
 • 2006: Ny design og introduksjon av ESP (Electronic Stability Program), som regulerer kjøretøyets håndtering under styring og bremsing.
 • 2009: Programmet utvides ytterligere med en 7-tonnsversjon. Daily Electric lanseres.
 • 2010: Daily når milepælen med 2 millioner enheter solgt over hele verden.
 • 2014: Den tredje generasjonen Daily blir lansert og kåret til «Van of the Year 2015». Den fortsetter å samle en rekke priser rundt om i verden. Det brede programmet inkluderer den helt nye Daily Hi-Matic som har Ivecos 8-trinns automatgirkasse.
 • 2016: Daily Euro 6 bygger på denne suksessen og går videre når det gjelder ytelse med egenskaper fra EcoSwitch PRO-systemet som automatisk reduserer dreiemoment etter behov uten inngrep fra sjåføren.
 • 2017: Daily Blue Power-familien kommer på markedet tilbudt med tre teknologier – elektrisk, naturgass og diesel-teknologi som tilfredsstiller 2020 Real Driving Emissions-bestemmelsene tre år før de trer i kraft. Serien blir kåret til «Van of the Year 2018».