Sandra trekker lastebilen hun er sjåfør på.
Sandra trekker lastebilen hun er sjåfør på.

Lastebilsjåfør Sandra M. Helgås trakk lastebil

Lastebilsjåfør Sandra Mari Helgås (29) prøvde for moro skyld å trekke lastebilen hun til daglig kjører som ansatt i Estenstad Betongtransport. Det gikk fint. Se video...

Publisert

- Jeg hadde egentlig ingen planer om å bli lastebilsjåfør. Jeg har en onkel og en bestefar som begge har vært sjåfører, og var med dem i lastebilhytta som barn. Jeg syntes det så vanskelig ut og tenkte at jeg aldri skulle bli lastebilsjåfør, sier Helgås til AT.no.

Men da hun var i Forsvaret i 2008 var det nettopp lastebilsjåfør hun jobbet som - eller vognmann som det heter der.

- Jeg var skeptisk i starten, og ønsket det egentlig ikke. Men etter hvert ga det mersmak. Såpass mye at jeg fortsatte etter endt førstegangstjeneste. Jeg fikk min aller første jobb hos Trønderbulk der jeg kjørte bulksemi, sier hun.

Forsvaret

Sandra Mari Helgås i sin lastebil der hun kjører masser for Estenstad Betongtransport AS i Melhus kommune i Trøndelag.
Sandra Mari Helgås i sin lastebil der hun kjører masser for Estenstad Betongtransport AS i Melhus kommune i Trøndelag.

Det er også Forsvaret som er grunnen til at Verdals-kvinnen startet med styrketrening som 16-åring.

- Jeg ville være i form til jeg skulle inn for å avtjene førstegangstjenesten, og jeg startet tidlig å finne formen, sier hun.

Forbildet da var Demi Moore og hennes rolle i filmen G.I.Jane.

Etter militæret har hun fortsatt å trene.

Sandra kjører stor bil også utenom jobb. Hun har en Dodge Ram 2500.
Sandra kjører stor bil også utenom jobb. Hun har en Dodge Ram 2500.

- Jeg merket at det var viktig å holde seg i form da jeg begynte yrkeskarrieren med å kjøre langtransport. Store deler av arbeidsdagen var å sitte i ro, så jeg trente med medbrakte vektskiver, manualer og egen kroppsvekt da jeg stoppet på truckstopper for natten. Det ble fort en rutine - som har vært med meg siden.

Trakk 15,4 tonn

I 2016 trakk en kar lastebilen hun kjører -  med tau - som forberedelse til konkurransen «Norges sterkeste mann 2016» der dette er en av øvelsene.

Sandra bruker mye tid på styrketrening.
Sandra bruker mye tid på styrketrening.

- Det var ikke meningen at jeg skulle trekke den, men jeg prøvde for moro skyld. Jeg trodde ikke at jeg skulle klare det. Men joda, bilen på 15,4 tonn rikket seg, og da trakk jeg den ca. 20 meter, sier Sandra.

Etter denne treningen ble hun med i konkurransen «Norges sterkeste kvinne 2016» der hun endte på sjetteplass. I 2015 deltok hun i konkurransen «Gauldalens sterkeste» der hun vant.

Lempet tonnevis med gassflasker

Hun har kjørt for flere transport-bedrifter etter den sivile lastebilsjåfør-debuten etter førstegangstjenesten: Blant andre Gran Taraldrud AS (drivstofftransport i Midt-Norge) og Geir A. Losen Transport AS (levering av industri- og sykehusgasser i Midt-Norge).

- Gasstransporten likte jeg godt, fordi den var fysisk krevende. Siden kjøretøy-myndighetene hadde bestemt at jeg ikke kunne ha trucken bak på lastebilen, ble jeg nødt til håndlempe tonnevis med gassflasker opp og ned fra containeren hver dag. Jeg tror aldri jeg har vært i bedre form enn jeg var på den tiden, smiler yrkessjåføren.

I dag kjører hun massetransport for Estenstad Betongtransport AS.