NYHET: Hitachi lanserte sin egen maskinkontroll i Amsterdam.Foto: Hitachi

Hitachi med ferdigmontert maskinstyring

AMSTERDAM: Etter tre års utviklingsarbeid i nært samarbeid med Trimble på hjemmebane i Japan, er Hitachi klar for lansering av sitt nye maskinkontrollsystem også i Europa.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Hele Europa-pressen og Hitachi-forhandlerne var hentet til Amsterdam 27. september for å få demonstrert Europa-lanseringen av 22-tonneren Hitachi ZX210X-6 ICT med maskinkontroll (Trimble Earthworks).

Begivenheten skjedde på «haugen» utenfor Hitachis storslåtte demoområde hvor tilskuerne i allslags vær sitter trygt og varmt inne og samtidig har panoramaoversikt ut til maskinvisningen.

Dobbelt lansering

Faktisk var det en dobbeltlansering som fant sted i Amsterdam. Europasjef Makoto Yamazawa åpnet maskinshowet ved å klippe det brede båndet med hekksaks og erklære demoområdet for reåpnet. Ombyggingen av tidligere demoområde ble avsluttet kvelden før, og nå har Hitachi-sjefen fått dette slik han vil ha det. På tre store oppbygninger kommer maskinene høyere opp og gir tilskuerne enda bedre innsyn i de detaljene som ønskes demonstrert.

- På denne måten har vi gjort det enda mer attraktivt og lærerikt å presentere ny maskinteknologi for besøkende. Målet var å ha ombyggingen ferdig til lansering av ZX210X-6 ICT, og det klarte vi, sa en fornøyd Hitachi-sjef.

Fremtiden er her

Hitachi er meget opptatt av å bidra til å gjøre maskinføreryrket mer attraktivt, spesielt i en periode hvor det viser seg å være mangel på arbeidskraft. Ifølge de megatrender som ble presentert i Amsterdam, er tendensen den samme i store deler av verden som i Japan hvor det er et underskudd på 44.000 maskinførere.

- Vårt bidrag er å gjøre maskinene smartere, bedre og mer effektive. Det gjør vi ved å utvikle teknologi som appellerer til førerne, sa Yamazawa.

Økt effektivitet

Hitachis 22-tonner som er den første ICT hydrauliske gravemaskinen i Europa fra produsenten med maskinkontrollsystem, hevdes å øke effektiviteten i anleggsarbeider radikalt. Tester anslår et forbedringspotensial på opptil 30-50%, samtidig som tester viser at jobben kan utføres sikrere og lettere for maskinføreren.

Systemet gjør at arbeidet utføres mer presis og at arbeidsoperasjonene kan repeteres. Mindre tid trengs på samme jobb, blant annet ved at vinkelen på skuffen holdes. For eksempel kan skåningspuss utføres med færre bevegelser, noe som ble demonstrert i Amsterdam.

Unngår overgraving

Nok et eksempel på effektivitet er at graveprogrammet kan stilles inn slik at føreren ikke graver dypere eller mer enn fastsatt. Skuffen vil følge det nivået som er valgt og man unngår unødvendig er overgraving som man ofte tar for å være sikker.

Sensorer montert på maskinen, bommen og stikka betegnes av Hitachi å være blant de raskeste på markedet. Kombinert med maskinens hydraulikk vil maskinen plassere seg blant de beste i markedet, hevder Hitachi.

Systemet er utviklet for D3 som dekker hele området eller alternativt i D2 modul som benytter koordinatorene og kalkulerer gravingen ut fra tegninger.

Videre arbeider systemet med tre modus; røff som prioriterer hastighet, presis som setter begrensninger til hurtigheten og den siste for presisjon i arbeidet.

Systemene er enkle og oversiktlige å betjene for føreren, hevdes det.

- Hva så med Norge og Nasta når det gjelder nyhetene fra Hitachi, salgssjef Lars Engmark?

- For det norske markedet er det avgjort maskinkontrollen som virker forlokkende. Vi har allerede mye teknologi på maskinene våre, og dette virker spennende, sier han.

Powered by Labrador CMS