Her ser du sikten til en vognfører i stridsvogn.
Her ser du sikten til en vognfører i stridsvogn.

Føreren av denne 55-tonneren ser ikke stort

Under NATO-øvelsen Trident Juncture, er det flere pansrede kjøretøy - med enorme blindsoner - enn vanlig ute i trafikken.

Publisert

- Det er viktig at bilister og folk er klar over hvordan trafikkbildet ser ut fra et pansret kjøretøy, sier vognfører Lars Hegg.

Lær mer om hva vognførere i pansrede kjøretøy ser. Video: Forsvaret

Forsvarets vognførere ber bilister være ekstra oppmerksomme når de møter pansrede kjøretøy under øvelse Trident Juncture. 

Lars Hegg er vognfører i Telemark bataljon og en av over 40.000 soldater som trener i Norge under NATO-øvelsen. Han er vognfører på stridsvognen Leopard 2, som veier over 55 tonn.

Se flere opplysende videoer og bilder på forsvaret.no. 

- Sikten på pansrede kjøretøy er dårligere enn på en vanlig personbil, sier han.

Dårligere sikt og stor blindsone

Under øvelsen vil du som bilist møte mange varianter av pansrede kjøretøy. Disse varierer i størrelse og utseende, men fellestrekket for dem er at de har dårligere sikt enn vanlige personbiler.

Forsvaret oppfordrer derfor foreldre til å snakke med barna sine om hvordan man oppfører seg rundt store kjøretøy.

Ekstremvarianten er stridsvogner, der vognføreren kun har tre periskoper å se gjennom.

- Der en personbil har ei stor frontrute, har jeg tre smale glugger å kikke ut av. Bakover har jeg kun et ryggekamera i svart-hvitt. Derfor er det ikke sikkert vi ser deg, selv om du ser oss, forklarer vognfører Lars Hegg. 

Blindsonen på en stridsvogn går nesten langs hele langsiden av vogna. 

Det betyr at dersom du står eller kjører ved siden av vognen kan det hende at vognføreren ikke ser deg i det hele tatt.

Tårnet roterer

Hegg skjønner godt at folk blir nysgjerrige og vil ta en ekstra titt når det dukker opp en stridsvogn. Spesielt hvis man ikke har sett et slikt kjøretøy før. 

Han minner likevel om at sikkerhetsavstanden til en stridsvogn bør være minst ti meter.

For i likhet med for eksempel en gravemaskin er det mange bevegelige deler på en stridsvogn: Tårnet roterer, det er et langt kanonløp og når den svinger bruker den stor plass. 

- Ikke kom bort til oss med mindre vi vinker deg frem, sier Hegg og legger til:

- Det mange kanskje ikke tenker over er at tårnet kan dreie rundt selv om vogna står stille. Husk at kanonen er mange meter lang. Svingradiusen er derfor mye større enn selve vogna.

På grunn av beltene svinger en stridsvogn annerledes enn en personbil. 

- På en personbil vil svingningspunktet ligge på framhjulet. Men på kjøretøy med belter vil bakdelen svinge like mye som framdelen, sier Hegg.

Stor, men vanskelig å oppdage

Under Trident Juncture vil du se et nytt skilt i trafikken. Det viser en stridsvogn og skal gjøre bilister oppmerksomme på at det vil være militær aktivitet i området.

Når du ser disse skiltene betyr det at du er på vei inn i et område hvor militære kjøretøy og soldater ferdes over, ved eller langs veien.

Og selv om de pansrede kjøretøyene er store, er de ikke nødvendigvis så lette å få øye på.

- Vi er ganske godt kamuflert. Så vi kan være vanskelige å få øye på i veikanten, sier Hegg. 

I områder med de nye skiltene vil stridsvogner og andre militære kjøretøy ikke bare være på veien, men også kunne komme kryssende over vei. Det er derfor viktig at du kjører ekstra forsiktig i disse områdene og følger med på sidene av veien også.