Statens vegvesen har satt opp sju treskjermer på Solastranda for å holde sanden unna veien.
Statens vegvesen har satt opp sju treskjermer på Solastranda for å holde sanden unna veien.

Problemer med sanddyner på veien

Statens vegvesen tar grep for å slippe å rykke ut med hjullaster for å fjerne sand.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Tankene går fort til Sahara og andre sandrike steder når man hører om sanddyner som flytter seg og skaper problemer. Men dette er altså også et problem i Norge, selv om det er i relativt liten skala:

Torsdag 2. mai ble fylkesvei 374 ved Solastranda i Rogaland stengt en periode på grunn av store mengder sand i veien. En hjullaster måtte ut og rydde.

Statens vegvesen har satt opp sju treskjermer på Solastranda. Målet er å unngå trafikk-hindrende sand på veien og å bevare sanddynebeltet.

Det er en gjenganger at vinden blåser sanden inn over Nordsjøveien og sykkel- og gangveien. Trafikken blir hindret og arbeidet med å fjerne sanden koster penger.

- Dette er et prøveprosjekt for å se om vi kan bremse sandflukt fra stranda. Skjermene skal stoppe vind og sand og bidra til å bygge opp sanddynene, slik at disse kan gi fotfeste for vegetasjon. Prosjektet er et samarbeid mellom Statens vegvesen, Fylkesmannen i Rogaland og Rogaland fylkeskommune, si seksjonsleder Truls Kolnes i Statens vegvesen.

Statens vegvesen har satt opp sju treskjermer på Solastranda.
Statens vegvesen har satt opp sju treskjermer på Solastranda.

Grunnideen er at skjermene bryter vinden, slik at sanden blir liggende på stranda. Det er brukt to ulike skjermer, for få finne ut hvilken skjerm som gir best effekt.

Kolnes oppfordrer samtidig folk til å unngå å bruke sanddynene som turvei, slik at vegetasjonen ikke blir skadet.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS