Bjørg Olimb (t.v.) og Tone Lajord i aksjonsgruppa for ny vei ved Kvamskleiva, fikk æren av å ta de første spadetakene på prosjektet 9. november 2020.
Bjørg Olimb (t.v.) og Tone Lajord i aksjonsgruppa for ny vei ved Kvamskleiva, fikk æren av å ta de første spadetakene på prosjektet 9. november 2020.

Første spadestikk for E16 Kvamskleiva - et sterkt ønsket veiprosjekt

- Rørende. En gledens dag. En Milepæl og en merkedag i Vang. Godordene sto i kø da Vegvesenet og Hæhre Entreprenør markerte anleggsstart for E16 Kvamskleiva sammen med aksjonsgruppa for ny vei.

Publisert Sist oppdatert

Bjørg Olimb og Tone Lajord fra Vang svingte spadene, mens byggeleder Edvin Rye i Statens vegvesen, prosjektleder Jan Lima i Hæhre, ordfører i Vang Vidar Eltun og Arve Wangensteen i aksjonsgruppa fulgte med på behørig avstand. I bakgrunnen sto anleggsmaskinene linet opp og klare til å starte.

De to trebarnsmødrene er nå blitt bestemødre:

- Det skal bli godt å få en sikker vei, når en ny generasjon skal ut med skolebussen, sier de.

Ordføreren flagget

Ordfører Vidar Eltun svingte friskt med flagget i det milde novemberværet. Den tålmodige ordføreren fortalte om et arbeid gjennom flere tiår for å få den rasfarlige veien inn i budsjettene.

- Arbeidet vil få store ringvirkninger for kommunen de neste årene under anleggsarbeidet, og på lang sikt med en tryggere vei, sa Eltun.

Denne uka fyrer Hæhre Entreprenør anleggsmaskinene for å bygge anleggsvei inn til påhugget på tunnelen fra vestsiden. 20 mann og maskiner starter opp. På det meste vil det være 120 ansatte som jobber med å bygge rassikker og trafikksikker vei med god fremkommelighet for trafikken lokalt i Valdres og ikke minst gjennomgangstrafikken på E16.

Ferdig vinteren 2023

Veien skal stå ferdig til vinterferien i 2023. For å sikre god fremdrift, er Hæhre opptatt av å komme raskt i gang fra vest. På østsiden er det mer teknisk krevende hvor anleggsområdet må sikres forsvarlig mot ras. I tillegg skal det deponeres masse i fjorden.

- Vi er blitt tatt godt imot i bygda. Nå ser vi frem til å bygge vei, sa prosjektleder Jan Lima i Hæhre Entreprenør ved startmarkeringen for anleggsarbeidet.

Edvin Rye er byggeleder i Statens vegvesen. Rye bor på Fagernes, og la ikke skjul på at han synes det er ekstra moro å bygge vei i Valdres.

- Dette er et sterkt ønsket veiprosjekt. Det blir bra å få fjernet denne flaskehalsen på E16, sier Rye.

Powered by Labrador CMS