En sandsvale-bosetting i en sandvegg på rv.4 Roa, Hadeland, gjør at anleggsarbeiderne må la denne delen av prosjektet være i fred i sommer.
En sandsvale-bosetting i en sandvegg på rv.4 Roa, Hadeland, gjør at anleggsarbeiderne må la denne delen av prosjektet være i fred i sommer.

Dette gir stopp i veibygging

Først må naturen gå sin gang, så kan det bygges vei.

Publisert

Arbeidsfellesskapet Hæhre & Isachsen ANS bygger ny motorvei fra Roa til Gran i Vegvesen-prosjektet Rv. 4 Roa-Gran. I en sandskråning på Roa der traseen for ny riksvei 4 skal gå, har flere titalls sandsvaler laget reir. Det gir anleggsstopp i dette området av prosjektet i sommer.

- Vi ødelegger jo ikke hekkesesongen for fuglene, så vi setter av området slik at de får være i fred, sier miljøleder og biolog i Hæhre Entreprenør, Torstein Rød Klausen, til avisa Hadeland (krever abonnement).

Klausen har ansvaret for ytre miljø ved anleggsplassen, og han sørger for at retningslinjer og krav fra myndighetene blir fulgt. Sandsvaler er rødlistet, altså klassifisert som nært truet. Dermed er entreprenøren ekstra nøye med ikke å forstyrre dem.

Veibyggingen får ikke forsinket ferdigstillelse på grunn av svalene:

- Det blir noe travlere for oss etter sommeren, men dette skal ikke gjøre noen store utslag for ferdigstillelse av veien, sier Klausen til avisa.

Når svaleungene bokstavelig talt forlater redet, og fuglene er fløyet etter sommerferien starter arbeidet opp igjen i dette området av prosjektet.

Powered by Labrador CMS