AVTALE: Sigurd Coates (t.v.) flytter selskapet sitt fra Moss til Per Olav Fredheim og Fredheim Maskin AS i Spydeberg. Fredheim Maskin AS vil stå for driften av selskapet.

Elektroverksted flyttet inn til Fredheim

SPYDEBERG: 80% av maskinene Fredheim Maskin AS selger, går på strøm. Nå har selskapet sikret seg god elektrokompetanse «in house» i Spydeberg.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Selskapet som i 2021 nok en gang satte «all time high» med omsetning på over 500 millioner kroner, har gjennom mange år satset målrettet på elektriske løsninger. Dette gjelder spesielt for Keestrack-produktene (knuseverk, sikteverk og transportører), men også andre agenturer i sortimentet.

Tar over selskap

For å være enda mer «hands on» i elektroutviklingen, har Fredheim Maskin AS tatt over verksted og supportvirksomheten til selskapet Coates Elektromotor AS fra Moss. Nå flytter selskapet sitt verksted, utstyr og ansatte fra Moss og inn i Fredheim Maskins lokaler i Spydeberg (både Moss og Spydeberg er i tidligere Østfold). Sigurd Coates er eier av selskapet, og eier fremdeles organisasjonsnummeret, men Fredheim Maskin tar over driften. Med Sigurd Coates på laget.

- Vi jobber veldig tett med leverandørene våre, og spesielt Keestrack, om utviklingen av elektriske maskiner. Her får Sigurd en rolle når det gjelder tilbakemeldinger til fabrikken, sier daglig leder Per Olav Fredheim i Fredheim Maskin AS.

FYLLER OPP: Svein Erik Hansen (f.v.) og Sigurd Coates fyller opp lagerautomatene hos Per Olav Fredheim og Fredheim Maskin i Spydeberg.

- Jeg har alltid jobbet med strøm, og var ikke gamle karen da jeg fikk min første karamell, sier Sigurd Coates med en lun humor.

Etablert i 1945

Han tok over firmaet etter sin far, Frank Coates, som etablerte det i 1945. I tillegg til å jobbe i familiebedriften, har Sigurd Coates jobbet med elektro i andre selskaper og bransjer. Anleggsbransjen er imidlertid ikke ny for Coates. Selskapet har jobbet med å bygge det elektriske på en rekke stasjonære knuseverk på Østlandet. Stasjonære knuseverk ble elektriske for mange år siden, lenge før mobile verk som nå kommer for fullt med strøm som energikilde.

- Spesielt oppstarten av elektriske verk krever veldig mye power på en gang, men det finnes løsninger for å styre dette, sier Coates som også får en rolle med opplæring og utdanning innen strøm for andre ansatte hos Fredheim Maskin.

- Strøm er ikke farlig om man gjør det riktig, og det er derfor veldig viktig at de ansatte vet hvordan de skal jobbe med strøm på en sikker måte. Og generelt er det mye enklere med strøm enn dieselmotorer og hydraulikk, sier Fredheim.

LAGER: Fredheim Maskin AS har bygget et nytt varmt lager på 1200 m2 på tomta i Spydeberg.

Nytt forretningsområde

Fredheim påpeker at hovedpoenget med å flytte Coates-virksomheten til Fredheim Maskin, er at de nå kan feilsøke, reparere og teste elektriske maskiner (også andres maskiner/utstyr) i egne lokaler ved hovedanlegget i Spydeberg. Coates Elektromotor AS har med seg en rekke egne kunder i tillegg, blant annet vedlikeholder selskapet motorene på flytogene som går til og fra flyplassen på Gardermoen.

Per Olav Fredheim er ikke i tvil om at elektrisk drift er det rette for knuse- og siktebransjen. El-drift er mer robust mot støv og vibrasjoner, produserer mye mindre varme (krever dermed mindre kjøling, og dermed krever mindre energi) og ikke minst, en elektromotor har virkningsgrad på ca. 95% mot rundt 50% for en dieselmotor, påpeker Fredheim.

- Det som er litt fascinerende, er at trefas-teknologien er fra ca. 1895, og den gang var virkningsgraden rundt 80%. Det er med andre ord ikke så store forskjeller, selv så lenge etter, sier Coates.

GENERATORER: Disse generatorene med kapasitet på 50-500 kVA er spesielt utviklet av Fredheim Maskin og en engelsk produsent for å benyttes i pukkverk og knuse/sikte-miljøer.

Nytt strømaggregat

Nytt av året er også at Fredheim Maskin sammen med en britisk produsent, har utviklet et strømaggregat (50-500 kVA) spesielt til pukkverksvirksomhet. Det er ikke alle steder det er mulig/hensiktsmessig å knytte seg til nettstrøm. I de tilfellene mener Fredheim det er langt bedre at elektriske knuse- og sikteverk får strøm fra ett dieselaggregat, fremfor at hver maskin har sin egen dieselmotor. Tanken er at aggregatet plasseres i god avstand fra produksjonsstedet, der det er mindre støv, men like fullt er det ikke helt støvfritt selv om aggregatet står 10-20-30 meter fra produksjonen.

Generatorene er derfor ekstra sikret mot støv og vann (IP67), har ekstra filtrering for dieselmotoren og er spesielt utviklet for å stå i tøffe arbeidsmiljøer, opplyser Fredheim. De kommer med Deutz-motor på de små, og Scania, Volvo eller Cummins på de store (9-13 liters motorer). Alle tilfredsstiller Steg V-utslippskravene, noe det ble krav for på denne type utstyr i 2021.

Da Anlegg&Transport var på besøk hos Fredheim Maskin på nyåret, sto aggregatene på rekke og rad inne i det nye oppvarmede lagerbygget på 1200 m2 som er satt opp på tomten i Spydeberg. Lagerbygget skal også huse slitedeler, reservedeler og annet. Daglig sender Fredheim Maskin ut deler og slitegods for 300.000 kroner i gjennomsnitt.

Powered by Labrador CMS