I PUKKVERKET: Ole Jacobsen fra Dozerdrift AS i pukkverket i Rødberg. Det var lite aktivitet her da A&T var på besøk 1. mars, men ved påsketider skal det leies inn bore-, sprenge- og knusetjenester. Foto: Klaus Eriksen

Etablerte steinproduksjon sammen

UVDAL/RØDBERG: Da de to Numedal-entreprenørene vant en stor driftskontrakt for veivedlikehold sammen, etablerte de like gjerne felles steinproduksjon også.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

I 2007 vant O. Nørstebø & Sønn AS i Uvdal og Dozerdrift AS i Rødberg driftskontrakten med Statens vegvesen for fv. 40 i hele Numedal. Et naturlig behov for å levere en slik kontrakt, er tilgang på råstoffer som strøsand og også større fraksjoner. Da fant de to gode naboene ut at de like gjerne kunne etablere et felles selskap for produksjon av dette, og Numedal Pukk & Steinproduksjon AS ble stiftet. Selskapet drifter to grustak i Nore og Uvdal kommune nord i Numedal, og et pukkverk i Rødberg ca. tre mil lengre sør.

Beholdt selskapet

Selv om de to tradisjonsrike entreprenørene, med 130 års erfaring til sammen, ikke vant driftskontrakten på nytt i 2013 (eller i 2018), har selskapene beholdt Numedal Pukk & Steinproduksjon. Begge trenger steinprodukter i den daglige driften, og varene er selvsagt til salgs for andre også. Selskapet produserer ca. 50.000 tonn i året, ca. 50/50 fordelt på de to grustakene og pukkverket i Rødberg.

- Det er en viss risiko å starte opp alene, og spesielt med pukkverket i Rødberg er det endel kostnader. Det er sikrere å fordele dette på to, og mye bedre å samarbeide om slike produkter enn å starte opp hvert sitt sted. Det blir også endel behov for transport av stein, og da er det godt at begge selskapene har egne lastebiler i drift, sier Ole Vegar Nørstebø i O. Nørstebø & Sønn AS.

I GRUSTAKET: Ole Vegar Nørstebø fra O. Nørstebø & Sønn AS i ett av to grustak i Uvdal. Her er det kun et sikteverk og noen hjullastere som trengs. Foto: Klaus Eriksen

- Vi hadde og har et godt samarbeid med Nørstebø, og begge er avhengige av masser til tomter, veier, VA og annet. I stedet for å sitte på hver vår tue, lagde vi dette felles selskapet. Det blir ikke de helt store mengdene her i Numedal, men sammen får vi opp et brukbart volum. Det har definitivt vært vellykket, sier Ole Jacobsen i Dozerdrift AS.

Leier boring og knusing

Mens det er behov for produksjon av strøsand om vinteren, er det stort behov for stein og pukk til etablering av hyttetomter i dalen om sommeren. Hyttemarkedet er veldig «hot» om dagen, og selv om det bygges både sommer og vinterstid, er det enklest å gjøre grunnarbeidene når man slipper 20 minusgrader, dyp tele og en meter snø.

Numedal Pukk & Steinproduksjon AS sørger selv for å sikte steinmaterialene, og har investert i et Keestrack C6 sorteringsanlegg som kan fraktes mellom anleggene. I pukkverket i Rødberg kjøper selskapet sprengnings- og knusetjenester, oftest et par-tre ganger i året. Oddvar Øygaard fra Ål i Hallingdal på andre siden av fjellet har vært hyppig i Rødberg med knuseutstyr. En annen leverandør som er blitt brukt en del er Nesbyen Pukk & Betong AS, også de fra Hallingdal.

Powered by Labrador CMS