KOSTER: 1,6 milliarder kroner betalte norske forsikringsselskap ut etter glasskader i 2020.
KOSTER: 1,6 milliarder kroner betalte norske forsikringsselskap ut etter glasskader i 2020.

Høysesong for steinsprut

MANGE SKADER: Kjører du bil i Oslo eller Viken, er sjansen for at du får steinsprut i frontruta 2,5 ganger større enn om du kjører i Vestland fylke.

Publisert

Det er forsikringsselskapet If som har presentert de lokale forskjellene i steinsprutskader. Sjansen for å en glasskade i løpet av året, er 10,4 % hvis du kjører i Viken, og bare 3,9% i Vestland.

Mengden glasskader har økt mye de senere årene. Den viktigste forklaringen er at det er flere biler på veien. I tillegg er det blitt bedre veistandard med flere veier med mer enn én kjørebane i samme retning.

Det er også et faktum at den norske bilparken er blitt tyngre, og stadig flere kjører på mye piggfrie dekk. Kombinasjonen av store hjul og myke lameller gjør at mye av de knuste massene som brukes til å strø, kiler seg fast. Når hastigheten blir høy nok slipper de og sjansen for å treffe en annen trafikant er absolutt tilstede.

Doblet

I 1997 ble det meldt inn 117.000 glasskader til norske forsikringsselskap. I 2020 hadde dette antallet økt til 250.000, og det ga samlede utbetalinger på til sammen 1,6 milliarder kroner.

- Vi ser store forskjeller i både hvor mye det strøs i forskjellige deler av landet. Dette påvirker hvor mange glasskader det skjer i de forskjellige delene av landet, sier kommunikasjonssjef i If, Sigmund Clementz.

SYNDEREN: Mye strøing med knuste masser er med på å gi flere glasskader.
SYNDEREN: Mye strøing med knuste masser er med på å gi flere glasskader.

Han påpeker at å reparere glasskader ikke medfører egenandel eller påvirker bonusen på forsikringen. Ofte kan mindre skader utbedres med enkle grep hvis skaden ikke får utvikle seg. Hvis skaden er så stor at frontruten må byttes tilkommer det imidlertid en egenandel.

Steinspruttoppen

Sannsynlighet for steinsprut / år

Viken 10,4 %

Oslo 9,7 %

Trøndelag 8,8 %

Vestfold og Telemark 8,2 %

Innlandet 7,5 %

Troms og Finnmark 6,1 %

Agder 6,0 %

Nordland 5,1 %

Rogaland 4,6 %

Møre og Romsdal 4,2 %

Vestland 3,9 %

- Det beste tipset for å unngå steinspurt er å holde god avstand til bilen foran, sier Clementz.