UTFORDRENDE: Tomter som denne i Holmenkollen hvor det er hus på alle kanter og svært bratt terreng er det gutta i Øst Fjellsprengning trives aller best med.Foto: Espen Braata
Var lysten på utfordringer
OSLO: Kim Bråthen (32) hadde jobbet som fjellsprenger i 14 år da han startet for seg selv for to år siden. Nå angrer han bare på at han ikke gjorde det før.
Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.
Annonse
I 2019 gikk han og en kamerat sammen med entreprenørselskapet Sigdal Anleggsservice og etablerte Øst Fjellsprengning. Etter en kort stund ga kompisen seg, og Kim fortsatte alene.
2020 var det første hele driftsåret, og Øst Fjellsprengning omsatte for 5 millioner kroner. Den første tiden kom mange av jobbene via Sigdal Anleggsservice, men i den senere tid har det blitt stadig flere nye kunder. Kim Bråthen liker aller best de jobbene som mange av kollegaene ikke liker så godt. Det har gitt han en nisje i markedet.
Ikke vokse mye
Annonse
Kim Bråthen er ikke opptatt av å bli en stor aktør. Nylig ansatte han Vetle Bergheim som den andre bergsprengeren i tillegg til lærlingen Kristoffer Braathen. Målet hans er å skape en god arbeidsplass for dem som er interessert i boring og sprenging. Det er viktigere å få de gode og riktige folkene enn vokse mye.
Planen er å få en lærling til i nær fremtid slik at de blir to mann på hver rigg. Neste steg er å ansette ytterligere en bergsprenger samt enda en lærling, og utvide med den tredje riggen.
- Dette er mer en livsstil enn en jobb. Det er spenning og adrenalinkick hver dag på jobben, sier Kim Bråthen. Perioden med de store salvene og høye skjæringene er han ferdig med.
Liker vanskelige jobber
Kim Bråthen er mer fasinert av jobbene der det er tekniske utfordringer enn de hvor det skal skytes store salver. Derfor har det blitt mange boligtomter i den senere tiden, samt hyttetomter og grøfter. Ofte er det mye bebyggelse helt inntil der det skal sprenges. Det setter ekstra krav til aktsomhet.
Nedslagsfeltet er i hovedsak Oslo-området og Viken. Der har det gått i flere boligtomter i tillegg til infrastrukturjobber. Ved siden av dette har de også sprengt en del hyttetomter.
- Veldig mange av de jobbene vi gjør er på mellom en og ukers varighet, men noen er også kjappere, sier Kim Bråthen.
To rigger
Nå har Øst Fjellsprengning to rigger. Den nyeste, som er Epiroc T30 fra 2018 er det lærlingen Kristoffer Braathen og bergsprenger Vetle Bergheim som bruker. Selv bruker Kim Bråthen en 17 år gammel D3-rigg.
Fordi mange av jobbene er kortvarige, blir det mange flytt. Til det leier de inn en tømmerbil med kjerre. Da får de med både borerigg og matter på samme tur og er ikke avhengige av hjelp for lasting og lossing.