Denne vinteren blir det fullprofilboring i Norge igjen.
Denne vinteren blir det fullprofilboring i Norge igjen.

LNS fikk TBM-oppdrag

«LNS har fått tildelt Øvre og Nedre Røssåga. Fullprofilboring skal brukes i Norge igjen!»

Dette skriver adm. dir Frode Nilsen i LNS i en pressemelding.

LNS er altså tildelt kontrakten på Øvre og Nedre Røssåga i Hemnes kommune. Byggherre er Statkraft, og for første gang på 20 år skal det brukes TBM (fullprofilboring) i Norge. Og denne gangen er det altså ikke Follobanen og Jernbaneverket det er snakk om.

12 km TBM-boring

Tunnelprosjektet strekker seg over Øvre (ca. 5 km) og Nedre Røssåga (ca. 14 km), hvorav ca. 12 km skal fullprofilbores. Tunnelene skal bores med en diameter på 6,7 meter. Det er også en opsjon på å øke tverrsnittet til 7, 23 meter.

Det skal i tillegg sprenges en kraftstasjon i fjell. LNS opplyser at her vil det bli brukt både konvensjonell drift samt at selskapet innfører ny teknologi.

716 mill.

Kontraktens størrelse er på ca. 716 mill. kroner. Anleggsstart vil være i løpet av vinteren, og prosjektet skal stå ferdig i 2015/16. Prosjektet er en utvidelse av eksisterende anlegg som ble utbygd på 50- og60-tallet.

- Utbyggingen av Øvre og Nedre Røssåga er et stort og meget spennende prosjekt. At vi tar i bruk fullprofilboring igjen i Norge vil gjøre oss attraktive for andre byggherrer og samarbeidspartnere, både i Norge og internasjonalt, sier adm. dir. Frode Nilsen.

Forsiden nå