Oricas avfyringsboks for den nye tennergenerasjonen eDev II.
Oricas avfyringsboks for den nye tennergenerasjonen eDev II.

Ny generasjon tennere

På Fjellsprengningskonferansen slipper Orica Norway AS sin nye generasjon tennere.

 

For tunnel- og underjordsdrift har tennerne fått merkenavnet eDev II, for overjordssprengning er navnet unitronic600.

Fellesnevneren for begge tennersystemene er at de har en scannerfunksjon, og at produsenten hevder sikkerheten for bruk er satt i høysetet.

Scanneren som benyttes for å sjekke at alle tennerne er riktig koblet.
Scanneren som benyttes for å sjekke at alle tennerne er riktig koblet.

- Alle tunneltennerne er pakket i en kasse med samme utseende, slik at man er sikker på at det ikke kan bli forveksling. Når hullene er ladet, benyttes en scanner for å bestemme intervallene for aktivering av tennerne, sier regionsjef Kjetil Morstad i Orica Norway AS.

- Brukervennlighet er nøkkelordet, for eDev ll. Systemet er utviklet med tanke på dem som har erfaring med det kjente systemet EXEL LP.

Svært nøyaktige

Tennerne er svært nøyaktige innenfor 0,03% avvik av programmert tid. Tidsintervallet er 0-10.000 ms (millisekund), og programmeringen kan skje innenfor rammen av et intervall på 1 ms forsinkelsestid mellom hver tenner.

Den nye tennergenerasjonen.
Den nye tennergenerasjonen.

- Dette betyr at hver salve kan optimaliseres ut fra stedlige forhold med hensyn til rystelse, fragmentering og kontur. Skytebasen har fått større frihet til å bestemme programmeringen av tennerne med tanke på å oppnå et maksimalt sprengningsresultat innenfor større bredde av tunnelstørrelser enn tidligere, sier Morstad. eDev II oppfyller forøvrig Swebrec-rapportens anbefalinger til nøyaktighet.

Når det gjelder overjordssalver med unitronic600-systemet, kan dette ta inntil 800 tennere pr. salve. Det er utviklet radiokommunikasjon for elektronisk avsetting av salven.

Forsiden nå