Offshore-ansatte må jobbe mer og tjene mindre.
Offshore-ansatte må jobbe mer og tjene mindre.

Oljeboom-trøbbel

Oljeboomen kommer til å skape store problemer for mange selskaper som prøver å bli større.

- De som ikke har en plan for å vokse vil ende opp med å jobbe mye mer og tjene mye mindre. Det sier innkjøpsekspert Atle Sundøy i Inventura til Offshore.no.

Mister kontrollen

Sundøy mener de største selskapene nok har forberedt seg godt på vekst, mens de mindre fort kan ta seg vann over hodet gjennom nye kontrakter og økt oppdragsmengde.

- Mange selskaper vil oppleve at de mangler kontroll på infrastruktur som for eksempel logistikk og IT-tjenester, men også folk. Det gir avvik, lange kvelder og netter - mens bunnlinjen viser det samme.

Disse problemstillingene vil vise seg snarlig og ikke bare på lengre sikt. Om noen måneder kommer regnskapstallene for 2012 og der forventer Sundøy mange selskaper med økt omsetning, uten bedret resultat.

- Vi ser at mange små selskaper ønsker å doble eller tredoble omsetningen sin og det er sikkert oppdrag nok til det. Men de har ikke tenkt på å lage en plan for å kartlegge flaskehalser slik at man klarer å skalere opp driften og sikre marginene. Da er vel hele poenget med å vokse borte, spør han retorisk.

Nye og uten erfaring

I tillegg til de selskapene som allerede er etablert i oljebransjen og vil vokse på boomen, kommer nye aktører som aner gull og grønne skoger. Det kan gå enda verre enn at man ender opp med å bare jobbe litt ekstra.

Kan bety kroken på døren

- Man skal huske på at vi har særegne regler i kontrakter for arbeid på norsk sokkel. Det er en tradisjon for å skyve risikoen over på leverandør og det er greit så lenge man har kontroll på risikoen.  Men om man inngår avtaler som man ikke kan utføre kan det bety slutten for enkelte, eventuelt å bli slukt av de store, poengterer han.

Forsiden nå