Vurderer å trekke Danmark ut av PostNord

Flere danske partier tar til orde for å skrote samarbeidet med Sverige om PostNord.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

PostNord er en sammenslåing av det danske og det svenske postvesenet, der Danmark eier 40 prosent og Sverige 60 prosent.

Som følge av fallende brevvolumer har økonomien i selskapet vært elendig, og En hemmelig og til nå ukjent rapport, som ble bestilt av den svenske regjeringen og som Dagens Nyheter har fått tilgang til, viser at selskapet risikerer å gå konkurs om ikke staten griper inn.

Nå åpner danske politikere for å trekke landet ut av selskapet, skriver Jyllands-Posten.

- Tiden har løpt fra det overstatlige samarbeidet. Den posten som er i Danmark, må vi håndtere internt i Danmark, sier Hans Kristian Skibby i Dansk Folkeparti, som er det nest største opposisjonspartiet i Folketinget.

Skal utrede konsekvensene

Transportministeriet, som tilsvarer det norske samferdselsdepartementet, skal ifølge Jyllands-Posten innen utgangen av mars utrede konsekvensene av å trekke Danmark ut av PostNord, både økonomisk og for de ansatte.

Venstre, som er det største opposisjonspartiet, har tidligere advart mot en slik splittelse, men har endret kurs.

- Overordnet er jeg ikke sikker på at den nåværende konstruksjonen er den beste for fremtiden, sier Kristian Pihl Lorentzen i partiet. Han tror at digitaliseringen i Sverige vil tilta i styrke, og dermed presse PostNords økonomi, noe som igjen vil gå utover den danske statskassen.

Også flere danske partier er «på glid» i saken, blant annet Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti. Det er Socialdemokratene som har regjeringsmakten i Danmark, og transportminister Benny Engelbrecht ønsker ikke å kommentere en mulig skilsmisse foreløpig.

- Berører ikke Norge

I Norge driver PostNord ren logistikkvirksomhet der brevlevering ikke er den del av driften. De økonomiske problemene skal ikke ha konsekvenser for den norske driften.

- Saken vedrører således ikke PostNord i Norge, som primært driver med logistikk og netthandel, skriver PostNord Norges kommunikasjonsdirektør Ole A. Hagen i en epost til Dagens Næringsliv.

Powered by Labrador CMS