Brøyting med GPS

Skal du brøyte veien, men den er blåst igjen så du ikke ser hvor den går, eller tett tåke gjør det vanskelig å orientere seg? Med riktig utstyr er ikke det noe problem lenger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

GPS-styring av traktorer i brøyting var ett av trekkplastrene da Lena Maskin AS med samarbeidspartnere inviterte til vinterdag i Ringsakerfjellet nylig. Det nødvendige utstyret var montert på den flunkende nye JCB 4220 og ble demonstrert av Tron Anders Strømstad som representerer det svenske selskapet DataVäxt AB som blant annet har utviklet GPS-styring og tilhørende programvare for landbrukstraktorer.

- I landbruket er ikke GPS-styring noen nyhet lenger, men nå har vi tatt utstyret et skritt lenger til også å gjelde brøyting, forklarte Strømstad. Enkelte traktorer er forberedt for GPS-styring, for eksempel JCB 4000-serien. Andre må bygges om, men det er heller ikke noe stort problem.

Registrering av vei

Prinsippet er at man først må registrere veidata ved å kjøre den aktuelle strekningen. Dette lagrer man ved å gi veien et navn eller nummer. En slik registrering kan med fordel skje før snøen kommer. Når det blir vinter og man skal brøyte, henter man frem igjen lagrede data for den aktuelle veien og taster inn at GPS-styringen skal overta. Føreren trenger bare å passe farten, mens GPS-styringen sørger for at traktoren hele tiden er i rett posisjon på veien. Systemet sørger for at traktoren følger veien på samme måte som da registreringen skjedde selv om føreren ikke ser noen ting.

Powered by Labrador CMS