Girteka-bilen var i prikkfri stand, men det koster likevel både tid og penger å ikke stanse for kontroll.
Girteka-bilen var i prikkfri stand, men det koster likevel både tid og penger å ikke stanse for kontroll.

- Kjører ofte forbi kontroller

Onsdag kveld skjedde det igjen, en Girteka-bil ga blaffen og kjørte forbi Statens vegvesens kontrollører.

Publisert Sist oppdatert

- Er skiltene på?

Ropet kom fra en kontrollør fra Statens vegvesen under kontrollen ved Åsen på E6 i Nord-Trøndelag onsdag kveld, da et vogntog kjørte rett forbi kontrollen. Skiltene var på og lastebilen fra det litauiske selskapet Girteka Logistics, skulle ha kjørt inn for kontroll, men fortsatte videre å E6.

- Vi la oss på hjul og fikk kjørt forbi ham i en motbakke og signaliserte at han skulle stoppe, forteller inspektør hos Statens vegvesen Trine Giskås til AT.no.

Les også: Her kjører lastebilen forbi kontrollenDet kan både koste 8000 kroner og føre til registrering i Straffesaksregisteret.

Sjåføren måtte bli med tilbake til Åsen for kontroll. Og selve kontrollen gikk fint.

- Bilen var tom, og kjøre- og hviletid var innenfor reglene. Dekkene var greie og kjettinger var med, sier Giskås.

- Girteka er en gjenganger

Men å stikke fra kontrollen svir likevel. Statens vegvesen tok fra sjåføren papirene, og leverer en anmeldelse til politiet. Nå blir det opp til politiet å avgjøre straffereaksjonen, som vanligvis er et forelegg på rundt 8000 kroner. Det må betales før bilen får kjøre videre.

Giskås forteller at kontrollørene til Statens vegvesen opplever at nettopp Girteka er en versting når det gjelde å undra seg kontroll.

- Vi ser veldig ofte at biler Girteka ikke stanser. Forrige måned hadde vi en kontroll der tre biler ikke stanset, og to av dem var Girteka, sier hun.

- Sjåføren hadde ikke noen forklaring på hvorfor han hadde kjørt forbi, og da vi spurte om han får beskjed fra ledelsen i Girteka om å ikke stoppe, bare snudde han seg vekk, sier Giskås.

Informasjonsdirektør i Girteka Logistics, Kristian Kaas Mortensen, beklager hendelsen i Nord-Trøndelag, men understreker at selskapet har stor respekt for Statens vegvesen og norske lover og regler.
Informasjonsdirektør i Girteka Logistics, Kristian Kaas Mortensen, beklager hendelsen i Nord-Trøndelag, men understreker at selskapet har stor respekt for Statens vegvesen og norske lover og regler.

- Stor respekt for Vegvesenet

Girteka legger seg flate i forbindelse med den aktuelle hendelsen, men føler samtidig at selskapet ofte blir brukt som et ufortjent skrekkeksempel og avviser at sjåførene får beskjed om å ikke stanse for kontroll.

 

- Girteka Logistics har stor respekt for Statens vegvesen, og vi følger lovene og standardene i Norge. Ifølge vår informasjon ble denne lastebilen stoppet. Vogntoget fant ikke noe galt med bilen eller dokumentene. Dette er en 15 måneder gammel, tre akslet lastebil fra vår skandinaviske flåte, skriver informasjonsdirektør i Girteka Logistics, Kristian Kaas Mortensen, til AT.no.

- Dette var en lovlig tur, og alle dokumentene var i orden. Vi beklager at sjåføren ikke var observant og ikke så skiltet om at han skulle stanse for kontroll. Dette er beklagelig, og vi vil på ny minne sjåførene våre på å være obs på disse skiltene og forstå deres betydning, sier Kaas Mortensen videre.

Liker tøff behandling

Han innrømmer videre at Girteka de siste årene har gjort mye feil i det norske markedet, men at man også har fått et ufortjent dårlig rykte.

- Vi forstår at som et av de største utenlandske transportselskapene, blir vi ofte brukt som et eksempel for å få budskap ut i hele transportsektoren. Vi er takknemlige for en slik tøff «behandling», da det hjelper oss å se våre svake sider og til å forbedre oss raskt. I løpet av det siste året har vi forbedret oss på mange plan, blant annet å følge Statens vegvesens «Donna Diesel»- og «Trygg Trailer»-program strengt. Vi er takknemlige for hver eneste kommentar, som påpeker våre utfordringer. Det hjelper oss til å bli bedre og gjør oss sterkere ikke bare i Norge, avslutter Kaas Mortensen.