Vegvesenet tok med planleggerne på befaring til Harpefoss og Harpe jernbanebru som er bygd i forbindelse med ny E6 Frya-Sjoa.
Vegvesenet tok med planleggerne på befaring til Harpefoss og Harpe jernbanebru som er bygd i forbindelse med ny E6 Frya-Sjoa.

- For mange ulykker på anlegg

Hele 50 prosent av ulykkene på bygge- og anleggsplasser kan tilbakeføres til dårlig planlegging.

Publisert Sist oppdatert

Det var utgangspunktet da planleggere fra noen av landets største konsulentfirmaer møttes på riggen til E6 Frya-Sjoa-utbygginga i Ringebu under årets SHA-dager i midten av oktober.

SHA står for sikkerhet, helse og arbeidsmiljø, og var tema da et 30-talls ledere fra blant andre Multiconsult, Norconsult, Reinertsen, Cowi og ViaNova deltok i diskusjonen sammen med representanter for Vegvesenet og entreprenørene som bygger E6 i Gudbrandsdalen, AF og Implenia Aurstad, melder vegvesen.no.

Planlegging er nøkkelen

Bedre planlegging er nøkkelen til en tryggere arbeidshverdag.

- Vi har for mange ulykker ute på anlegg. Å samles for åpen dialog og erkjennelse av at SHA-arbeidet i planleggingsfasen må bli bedre, er første skritt på vegen til færre skader, sa prosjektleder for ny E6 Frya-Sjoa, Øyvind Moshagen i Statens vegvesen, i sin innledning.

Nettopp Frya-Sjoa-utbyggingen har fått skryt for sikkerhetsarbeidet sitt, og feiret i juni én million arbeidstimer uten en eneste alvorlig ulykke.

Moshagen ønsker med SHA-dagene å skape en arena for diskusjon mellom byggherre, planleggere og entreprenører om hvordan SHA på anleggsplassen kan bli bedre.

- Ifølge byggherreforskriften skal SHA gjennomsyre prosjekteringen, men i realiteten er ofte SHA noe som blir tatt helt på slutten av prosjekteringsarbeidet. Når det gjelder Statens vegvesens håndbøker er det fokus på planlegging og bygging. Prosjektering har falt litt ut. Blant annet er kravene til SHA i denne fasen for lite konkrete, mener Moshagen.

Tettere samarbeid

Det var enighet om at aktørene må samhandle mer.

– Vi må få tettere samarbeid mellom prosjekterende, byggherre og entreprenør, sa avdelingsleder Per Olav Laukli i Multiconsult.

Han fikk støtte av divisjonsdirektør Sigurd Rugsland i Norconsult:

- Vi må snakke bedre sammen, ha mer dialog, sa han, og la til:

- Planleggingen er en viktig del av gjennomføringen. I dag er det for stort skille mellom disse fasene. Jeg ønsker at vi kan planlegge sammen – planlegger, byggherre og entreprenør. Når entreprenøren kommer inn, for eksempel, bør vi konkretisere SHA i samarbeid.

Moshagen håper at SHA-dagene blir videreført.

– I tilfelle bør de lokale SHA-arrangementene blir styrket, for gjennom dialog om SHA er det helt klart at vi kan får tryggere anleggsplasser, sier han.

Les mer om SHA-dagene på vegvesen.no

 

 

Powered by Labrador CMS