Her sprenges Labben bru ved Labbdalen i Stange.

E6-bru ble sprengt

På få sekunder gikk Labben bru i Stange i Hedmark over i historien.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

I forbindelse med utbyggingen av E6 langs Mjøsa, er brua over Labbdalen fra 1970 erstattet av to nye bruer. Tirsdag 25. august ble den gamle brua sprengt ned. I løpet av de neste ukene blir restene av brua fjernet. Dette er en del av arbeidet med å sette den gamle veitraséen tilbake til sin opprinnelse.

I forbindelse med utbyggingen av E6, ble veien lagt i ny trasé på en strekning nord for Espa. På denne strekningen går E6 nå i en nær 700 meter lang tunnel, og på to nye bruer over Labbdalen. Den delen av E6 som ble erstattet av tunnel og nye bruer er i ferd med å bli tilbakestilt. Derfor ble Labben bru, den gamle brua over Labbdalen som åpnet for trafikk i 1970, sprengt ned tirsdag 25. august 2015 klokken 18.30.

100 kilo sprengstoff

Labben bru var 141 meter lang og ni meter bred. Brua var en stålplatebærerbru med et betongdekke pluss veidekke. Brua bestod av tre spenn som innebar to søylepar i betong under brua. Totalt veide brua cirka 1400 tonn.

Før brua skulle sprenges, ble det boret hull i betongsøylene der det ble plassert dynamittrør. Da sprengingen gikk av, kollapset søylene. Videre ble det brukt en spesiell kuttladning for å kappe stålbjelkene i brua. Totalt ble det brukt drøyt 100 kilo sprengstoff for å rive brua.

E6-trafikken stanset

Sprengingen av Labben bru hadde potensiale til å skade omgivelsene. Derfor måtte hus nærmere enn 200 meter fra Labben bru evakueres ved sprengingen av sikkerhetsmessige grunner. Av samme grunn ble trafikken på E6 stanset i ca. 20 minutter.

Tre uker med opprydding

I perioden etter at brua er sprengt ned, skal betong og stål sorteres og kjøres bort. Det er ventet at dette arbeidet vil ta ca. tre uker. Arbeidet med å sette området som er erstattet av tunnel og nye bruer tilbake til sitt opprinnelige, er imidlertid ikke ferdig før i 2016.

NRK har laget video av sprengingen som du kan se her.

Powered by Labrador CMS