Johannes Milde er storfornøyd med ny lastebil.
Johannes Milde er storfornøyd med ny lastebil.

Tre nye MAN-lastebiler til Bydrift

Bergen Bydrift har kjøpt tre nye lastebiler av typen MAN 26.540. Sjåfør Johannes Milde storkoser seg i en av de nye doningene.

Publisert Sist oppdatert

Lastebilene, som samlet koster nærmere fire millioner kroner, er merket med Bydrift-logoen på alle sider, og skal på sin måte være med å forsterke merkevaren Bydrift i bybildet i Bergen.

En «annerledes» lastebil

- Dette er helt fantastisk, sier Milde mens han forklarer og peker på interiøret.

Han er en av sjåførene som har fått en mer moderne arbeidsplass gjennom ny lastebil. Under panseret er det 540 diesel-hestekrefter. Milde sitter behagelig i førersetet mens gravemaskinen ved Øvre Riplegården forsyner seg av lasten. Milde deltar i Løvstien-prosjektet og kjører løsmasser til og fra, og akkurat nå legges sand oppå rørgatene med kraftkabler. Disse skal sikre lys langs traseen. Nedenfor venter Milde sin «gamle» lastebil på tur. 62-åringen er synlig stolt over den nye lastebilen, og savner ikke den forrige. 
- Den gjorde jo nytten, men dette er noe helt annerledes, smiler han. 

Begeistret

I midtkonsollen er det et lite kjøleskap. Nå slipper Milde å drikke lunken eplejuice mens han jobber. Juicen er alltid duggfrisk og temperert fra nå av. På dashbordet kan han følge med på hvilken vekt som er på planet til enhver tid. 
- Det er celler bak, og jeg kan se vekten på dashbordet. Bilen har en lastekapasitet på 13 tonn, sier Milde.
Det er samme kapasitet som den forrige lastebilen han kjørte, men utover det er det nye kjøretøyet i en helt annen liga, mener han. 
- Det kan ikke sammenlignes. Dette er den beste lastebilen jeg noen gang har hatt, konstaterer han, før han fortsetter like entusiastisk.

Styrebrems

- Bilen har til og med styrebrems, og dermed kommer den lettere til rundt krappe svinger, sier en begeistret sjåfør.

Styrebrems innebærer at innerhjulene bremses selektivt ved at bremsetrykket bygges opp avhengig av rattutslaget. Spesielt kjøretøy med tandemboggi får en betydelig reduksjon i svingradius på denne måten. Funksjonen gjelder inntil 30 km/t. Skulle innehjulene bli blokkert på sleipt underlag, blir bremsetrykket redusert.