Elefantstort dekk fra Goodyear

Et spørsmål de ansatte hos Goodyear ofte får, er: «Hva er det største dekket dere lager? »

Publisert Sist oppdatert

Svaret er RM-4A+ Off The Road-dekk i dimensjon 59/80R63. Det er like høyt som en stor elefant, og veier omtrent like mye. Dette enorme OTR-dekket er utviklet for å bære flere hundre tonn med stein og annet materiale, og inngår i Goodyears RM-serie (Rock Mining) med dekk til bruk innen gruvedrift.

Dette gigantiske 63-tommers-dekket (felgdiameter) selges over hele verden til montering på verdens største gruve- og jordforflytningsmaskiner som vanligvis brukes innen gruvedrift med utvinning av kull, gull, kobber og hard stein.

Over fire meter høyt dekk

Med en ytre diameter på 4,023 meter er dette dekket høyere enn lovlig høyde for de fleste semitrailere i Europa (4 meter) og en meter høyere enn en basketballkurv.  De 5400 kiloene er fullstappet med avansert teknologi, og kan bære en last på 100 tonn i hastigheter på opptil 50 km/t.

Teknologiene i dekket handler om både materialer, konstruksjon og design.  Dekket har stålstamme og beltekonstruksjon. Datasimuleringsverktøy ble brukt i arbeidet med dekkets design, og Goodyear samarbeider tett med maskinprodusenter for å sikre at dekkdimensjonene passer til kjøretøyene de lager.

Viktig med kjøling

Goodyears 63-tommers dekk er utstyrt CycleMax slitebanemateriale, som skal være kjølig i bruk, midtspor med låseeffekt for bedre stabilitet og ekstra varmeavledning.  Høyvinklede, retningsuavhengige spor skal bidra til bedre trekkraft, og en tunge på sideveggen bidrar til å redusere varmegenereringen.

63-tommers-dekket er tilgjengelig i to dimensjoner, 53/80R63 og 59/80R63, med tre materialvariasjoner og to mønsterdybder (E3 og E4) - det vil si at det til sammen finnes 12 varianter på markedet.