Slik starter brevet, med tittelen «Letter of good intention». Sjåføren skrev det mens han satt fire døgn i pinsen på Jessheim trafikkstasjon i en bulgarsk trekkbil.
Slik starter brevet, med tittelen «Letter of good intention». Sjåføren skrev det mens han satt fire døgn i pinsen på Jessheim trafikkstasjon i en bulgarsk trekkbil.

Brev fra en flyktning i trekkbil

- Du redder mitt og andres liv, skriver en lastebilsjåfør som ble stoppet av Statens vegvesens inspektører med ødelagt brems.

Publisert Sist oppdatert
Den serbiske lastebilsjåføren som ble stoppet på Jessheim i 6. juni 2014

med en ødelagt forbrems og uten papirer som viste ansettelsesforholdet til det bulgarske firmaet han kjørte for la igjen et brev hos en av inspektørene:

«Ærverdige herre. Først vil jeg takke for din profesjonelle jobb. Du redder mitt og andres liv. Så vil jeg takke for at du påpeker et amatørmessig forhold til dokumenter i bedriften jeg jobber for.»

Vil leve «normalt»

Videre skriver han at han flyktet fra krigen i Sarajevo i 1992 til Montenegro, men Nato-bombing i 1999 førte til at familien flyktet videre til Serbia.

Han ønsker ikke å kjøre ødelagte biler uten godkjente kontrakter, men har ikke noe valg hvis han skal ha en jobb.

Når han kjører lastebil nordvest i Europa ser han det livet han skulle ønske han hadde selv med sin familie, og som han beskriver som et «normalt» liv.

Omgikk papirproblemet

Selskapet reparerte bilen i løpet av pinsen på Jessheim kontrollstasjon. Istedenfor å sende ansettelsespapirer, sendte det bulgarske transportselskapet en annen sjåfør bosatt i Bulgaria for å kjøre trekkbilen videre. Det er ikke samme strenge krav til ansettelsesdokumentasjon for sjåfører bosatt i EU som for sjåfører bosatt utenfor (f.eks. Serbia) for bedrifter som har tilhold i den europeiske unionen. Brevskriveren ble passasjer.