Faksimile fra Moderne Transport nr. 15, 1970.
Faksimile fra Moderne Transport nr. 15, 1970.

Fra arkivet: Anleggsutstyr fra Finland

Lokomo AH160 veihøvel presentert i bransjetidsskriftet Moderne Transport i september 1970.

Publisert

Moderne Transport nr. 15, 1970: Lokomo OY, et av av Finlands største konserner, er kjent hovedsakelig som produsent av forskjellig anleggsutstyr på verdensmarkedet.

Lokomo ble grunnlagt i 1915 som et privat foretagende for å produsere lokomotiver og annet utstyr for de finske statsbaner.

I årene som har gått siden starten, har firmaet hatt en jevn ekspansjon både med hensyn til produktlinje og størrelse.

Særlig i de siste årene har Lokomos eksport steget jevnt og omfatter i dag 35 forskjellige land. I Norge representeres Lokomo av Osmond Motor A/S når det gjelder veimaskiner.

Firmaet har registrert en stadig stigende interesse for de finske kvalitetsproduktene, da særlig når det gjelder de robuste vibrasjonsvalsene, der spesielt utleie har vakt interesse.

De stadig stigende krav til effektivitet, anvendelsesmuligheter og kjørekomfort kommer klart frem i Lokomos nye veihøvel AH-160. Høvelen er helhydraulisk, utstyrt med motventiler for å hindre fjæring i hydraulsylinderne, og leveres med slurehevende mekanisme som bidrar til en minimal svingradius.

Fra Wikipedia 2019 om Lokomos videre historie (med forbehold om feil og mangler): 

1970 ble Lokomo fusjonert med Rauma-Repola Oy . Derfra ble Lokomo-fabrikkene først overført til Rauma Oy og videre til Metso Corporation, som ble dannet i fusjonen mellom Rauma og Valmet.

Den tidligere Lokomo-fabrikken eies nå av Metso Minerals (Tampere) Oy. Selskapet produserer knuseverk under merketnavnet Lokotrack.

Virksomheten til Lokomo støperi drives av Metso Lokomo Steels Oy, som også opererer i Hatanpää-området. Metso solgte støperiet til Tevo Oy i 2015. Virksomheten til Hatanpää-støperiet vil ble videreført av Tevo Lokomo Oy.