Bilde fra Vlantana Norges område på Gardermoen, sommeren 2017.
Bilde fra Vlantana Norges område på Gardermoen, sommeren 2017.

- Måtte signere udatert oppsigelse før ansettelse

Tidligere ansatte i Vlantana Norge AS opplyser til Romerikes Blad at de måtte underskrive en udatert oppsigelse før de signerte arbeidsavtale. Én opplyser å ha undertegnet et udatert dokument før ansettelse på at han ikke har krav mot selskapet.

Publisert

Romerikes Blad (RB) har fått tilgang til saksdokumenter fra et forlik mellom Vlantana Norge AS og to tidligere ansatte sjåfører, inngått i oktober 2019, der urettmessig oppsigelse og tapt arbeidsfortjeneste var tema.

I et vitneutsagn skal en tidligere ansatt ha uttalt at han mener firmaet brukte hans udaterte oppsigelse til å si ham opp etter at han ble skadet og måtte reise hjem til Litauen for behandling i 2016. Han skal ha blitt oppringt av lederen for transportavdelingen med beskjed om at han var oppsagt, men at han kunne kontakte bedriften når han var arbeidsfør igjen.

- Jeg forsto det slik at de hadde brukt min udaterte oppsigelse, sier han ifølge Romerikes Blad (krever abonnement) i vitnemålet.

Vitnet forteller videre at alle som ville arbeide i Vlantana Norge AS måtte underskrive en udatert oppsigelse for å bli rekruttert for selskapet.

En annen tidligere ansatt har vitnet og bekreftet praksisen:

- Før signeringen av en arbeidsavtale måtte jeg underskrive noen dokumenter som ikke hadde dato; et dokument som forteller at Vlantana Norge AS ikke skylder meg noe, at bedriften har utbetalt alle nødvendige beløp til meg og at jeg ikke har noen krav mot selskapet. I tillegg til den udaterte oppsigelsen fra arbeidstakers side, forteller sjåføren.

RB har vært i kontakt med seks sjåfører som tidligere har kjørt for Vlantana Norge. Disse bekrefter praksisen.

- Må ikke underskrive i dag

Avisen har vært i kontakt med adm. direktør Thomas Stonsys i Vlantana Norges moderselskap, Vlantana UAB. Han forteller til Romerikes Blad (krever abonnement) at de ansatte ikke blir tvunget til å underskrive slike oppsigelser i dag.

- Siden i sommer er det i hvert fall ingen, sier han til avisen.

- Vil det si at dette var praksis før i sommer, spør RB.

- Nå er det definitivt ikke en slik praksis, svarer han.

Les mer om den tidligere praksisen i Vlantana Norge på Rb.no(krever abonnement) og på Lastebil.no

Abonner på vårt nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS