Bilde fra Vlantana Norges område på Gardermoen, sommeren 2017.

- Måtte signere udatert oppsigelse før ansettelse

Tidligere ansatte i Vlantana Norge AS opplyser til Romerikes Blad at de måtte underskrive en udatert oppsigelse før de signerte arbeidsavtale. Én opplyser å ha undertegnet et udatert dokument før ansettelse på at han ikke har krav mot selskapet.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Romerikes Blad (RB) har fått tilgang til saksdokumenter fra et forlik mellom Vlantana Norge AS og to tidligere ansatte sjåfører, inngått i oktober 2019, der urettmessig oppsigelse og tapt arbeidsfortjeneste var tema.

I et vitneutsagn skal en tidligere ansatt ha uttalt at han mener firmaet brukte hans udaterte oppsigelse til å si ham opp etter at han ble skadet og måtte reise hjem til Litauen for behandling i 2016. Han skal ha blitt oppringt av lederen for transportavdelingen med beskjed om at han var oppsagt, men at han kunne kontakte bedriften når han var arbeidsfør igjen.

- Jeg forsto det slik at de hadde brukt min udaterte oppsigelse, sier han ifølge Romerikes Blad (krever abonnement) i vitnemålet.

Vitnet forteller videre at alle som ville arbeide i Vlantana Norge AS måtte underskrive en udatert oppsigelse for å bli rekruttert for selskapet.

En annen tidligere ansatt har vitnet og bekreftet praksisen:

- Før signeringen av en arbeidsavtale måtte jeg underskrive noen dokumenter som ikke hadde dato; et dokument som forteller at Vlantana Norge AS ikke skylder meg noe, at bedriften har utbetalt alle nødvendige beløp til meg og at jeg ikke har noen krav mot selskapet. I tillegg til den udaterte oppsigelsen fra arbeidstakers side, forteller sjåføren.

RB har vært i kontakt med seks sjåfører som tidligere har kjørt for Vlantana Norge. Disse bekrefter praksisen.

- Må ikke underskrive i dag

Avisen har vært i kontakt med adm. direktør Thomas Stonsys i Vlantana Norges moderselskap, Vlantana UAB. Han forteller til Romerikes Blad (krever abonnement) at de ansatte ikke blir tvunget til å underskrive slike oppsigelser i dag.

- Siden i sommer er det i hvert fall ingen, sier han til avisen.

- Vil det si at dette var praksis før i sommer, spør RB.

- Nå er det definitivt ikke en slik praksis, svarer han.

Les mer om den tidligere praksisen i Vlantana Norge på Rb.no(krever abonnement) og på Lastebil.no

Powered by Labrador CMS