NIMBY: – Jeg mener at problemstillingen er høyst relevant. NIMBY-sakene er de prosjektene som samfunnet har behov for, men som ingen vil bo ved siden av. «Not In My Back Yard» - Ikke i mitt nabolag.

«Not In My Back Yard»

Den tidligere generalsekretæren i Norsk Bergindustri, Elisabeth Gammelsæter, har begått boken «Ikke i mitt nabolag. Hvorfor NIMBY-saker utfordrer det norske demokratiet».

For ordens skyld: NIMBY står for «Not In My Back Yard»

Boken er en gjennomgang av norske eksempler på saker som er typisk «upopulære, men som oppfattes av samfunnet som nødvendige». Hun starter med Mardøla og Alta-saken på 1970-tallet, diskuterer gruvedrift i urfolksområder og med sjødeponi, ser på monstermastene i Hardanger, vindmøller og byutviklingsaker, alt fra fortetting i nabolaget til Y-blokka og dypvannsdeponiet ved Malmøykalven.

Gammelsæter har intervjuet folk som har stått på ulike sider i disse sakene, og forsøker å trekke noen erfaringer. Hvordan har vi håndtert disse sakene så langt og hvordan forholder vi som bor i Norge i dag oss til denne typen saker? Hvordan kan vi løse NIMBY-sakene? Er de nødvendige? Hva gjør disse sakene med vårt demokrati?

NY BOK: Gammelsæters bok utgis på Frekk Forlag.

Ulikt perpektiv

– Jeg har lagt vekt på å snakke med folk som har ulikt perspektiv. Både utbyggere, motstandere og utredere. Jeg har også snakket med en rekke ressurspersoner om deres tilnærming: alt fra direktør i NVE Kjetil Lund, sametingspresident Silje Karine Muotka, adm.dir. i MEF Julie Brodtkorb, nåværende olje- og energiminister Terje Aasland og leder i Norsk Arbeidsmandsforbund Anita Paula Johansen. Og en rekke andre, sier Gammelsæter til A&T.

Bedriftsrådgiver

I hele sin karriere har Gammelsæter jobbet med vanskelige industrier. Nå er hun bedriftsrådgiver, og gir råd til bedrifter om hva som skal til for å få nødvendige tillatelser for å starte gruver, industribedrifter og infrastrukturtiltak.

– Boka kan by på råd for de som skal inn i eller står i slike saker, enten de er utbyggere, rådgivere, motstandere, saksbehandlere eller politikere. Også den samfunnsengasjerte leser som ønsker å lære mer om dette fenomenet vil kunne ha glede av boken, som gis ut på Frekk Forlag, sier Gammelsæter.

Powered by Labrador CMS