Maskinføreren kan sitte på 5,5 meters høyde og bore. Bildet er tatt i dagbruddet Leveäniemi i Svappavaara.
Maskinføreren kan sitte på 5,5 meters høyde og bore. Bildet er tatt i dagbruddet Leveäniemi i Svappavaara.

Borer med materialhåndterer

Rekkevidden avgjorde da Vekab valgte en Hitachi ZX250W-3 materialhåndterer til å bære en boreapplikasjon til bergforsterkning og pallboring i Svappavaara.

Med Hitachi-en kan det bores 15-17 meter høyere opp en der maskinen står. Vekab (Vittangi Entreprenad & Kross AB) har dermed en nokså unik bæremaskin av boreutstyret. I LKABs to dagbrudd i Leveäniemi og Gruvberget utenfor Svappavaara trengs den langtrekkende boreapplikasjonen om det skal arbeides effektivt.

Arbeidshøyden i de to dagbruddene har en høyde på ca. 15 meter. Enten det skal bores for bergforsterkning eller for sprengning, er det ofte en fordel om boringen kan skje fra nivået under. Da behøves ingen veier eller ramper. Det er bare å stille seg nedenfor pallen.

Vekabs eier, Hans-Olof Rautio, forteller:

- Jeg så Hitachis materialhåndterer da den ble vist på Maskinexpo 2012 og bestemte meg for å kjøpe den. Maskinens rekkevidde og kapasitet avgjorde saken, og vi fikk den levert med en gang for å bygge den om til borerigg.

Det er Wikstens Maskinservice i Skellefteå som i samarbeid med Hitachis svenske hovedimportør, Delvator AB, har stått for ombyggingen. Maskinen har fått hurtigkobling og tiltrotor for å feste en ExcaDrill 45 boreapplikasjon på stikka. Hitachi-ens hydraulikk og elektriske anlegg er modifisert for å gi rett funksjoner til bor, kompressor og støvsuger.

- Alt fungerer som vi har tenkt oss. Nå kan vi bruke maskinen både til bergforsterking og til vanlig boring.

Boreapplikasjon på gravemaskin 

Den spesielle «boreriggen» er Vekabs første. Bedriften har også ca. 25 maskinenheter bestående av blant annet gravemaskiner, tipptrucker og dozere.

- Dette prosjektet har gått så bra at vi kanskje satser på enda en maskin med boreapplikasjon. I så fall har jeg tenkt å utstyre en vanlig gravemaskin med en mindre ExcaDrill. Så kan vi bytte boreapplikasjonene mellom maskinene, avhengig av hvilken jobb som skal utføres. Hurtigkoblingene gjør at det bare tar fem minutter å bytte redskap, og vi kan benytte optimale maskinressurser avhengig av jobben som skal utføres, sier Rautio.

Forsiden nå