Jevnaker-firmaets mekaniker, Arne Olav Greftegreff (t.v.), har stått for ombyggingen av maskinen, mens Vetle Aleksander Dahl kjører «Skogsdumperens».

Lassbærer ble selvlastende dumper

John Deere-lassbæreren 1210E er konstruert for å kjøre ut virke fra hogstfeltet. Den kan også brukes til kjøring av fyllmasser til grøfter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 10 år siden.

Det krever imidlertid en «Petter-Smart-løsning». Den kommer fra maskinentreprenør Åsmund Pettersen & Sønn AS.

Jevnaker-firmaet har nemlig bygd om sin 1210E-lassbærer (tømmerlass 13 tonn) til en selvlastende dumper som går under navnet «Skogsdumperen». Den har nå vært i drift siden påsketider. 

Volvo dumperkasse

- Og vi er svært fornøyde med «Skogsdumperen» vår, sier firmaets daglig leder Christian Bruun (32) som hadde idéen til «maskinforvandlingen».

Enkelt forklart har det kreative Jevnaker-firmaet gjort følgende: Tømmerbankene er fjernet, og på en selvlaget ramme er det montert en brukt 13 m3 Volvo A25 dumperkasse (kjøpt hos Entrack AS) og en tippsylinder (Volvo).

Med en selvkonstruert clamshellskuffe på 400 liter, festet i tømmerkloa, går lastingen kjapt unna.

Ramme/dumperkasse er festet med 16 bolter som tar en times jobb å demontere. I lassbærerens tømmerklo er det festet (med bolter) en selvkonstruert clamshellgrabb på 400 liter.

Vips, så er lassbæreren blitt forvandlet til en selvlastende dumper!

Firmaets daglige leder, Christian Bruun, lanserte idéen om «Skogsdumperen».

Sparer to maskiner

Pukken legges pent ned i grøfta med teleskopkrana som har en rekkevidde på 8,4 meter.

«Skogsdumperen» til Jevnaker-entreprenøren går i drift på et nytt hyttefelt på Lygna på Hadeland. Her benyttes «dumperen» til kjøring av fyllmasser (pukk/singel) til de ca. 1500 grøftemetrene (VA/el./kabel) som snor seg gjennom det nye feltet.

«Skogdumperen» med kranrekkevidde på 8,4 m er altså selvhjulpen; den laster selv kassa full med pukk/singel og legger massene pent på plass i grøfta.

- Regnestykket er enkelt. Vanlig maskinpark på slike grøftejobber vil for oss være to gravere, en dumper og en hjullaster til lasting av dumperen. Nå utfører vi jobben med én graver og «Skogsdumperen». Med denne maskinløsningen klarer vi nok ikke å ferdigstille like mange meter som med den «vanlige» maskin-/mannskapsstyrken. Men vi frigjør to maskiner som kan benyttes på andre oppgaver, sier daglig leder Christian Bruun som ikke akkurat ble møtt med hurrarop fra de ansatte da han lanserte ideen om «Skogsdumperen».

- Det var en viss skepsis til idéen, men den er borte nå, sier Bruun. 

En skogsmaskin til?

Jevnaker-firmaet kjøpte 1210E-lassbæreren i Danmark. Den har aldri gått i skogsdrift, men hadde ruslet ca. 2000 timer inne på et trelastbruk da maskinen kom til Jevnaker.

Kanskje får «skogsdumperen» selskap av nok en skogsmaskin.

- Vi sysler med ideen om å kjøpe en hogstmaskin og montere et boretårn i hogstkrana. Den vil gi en rekkevidde på 10-12 meter, og det er noe lengre enn løsningen med gravemaskin/boretårn. Men «skogsboreren» er fortsatt bare på idéplanet, sier Christian Bruun. 

Trivsel på jobben

Åsmund Pettersen & Sønn AS ble etablert i 2001 og har hatt en pen vekst fra år til år. Firmaet har i dag 34 ansatte og omsatte ifjor for 83 mill. kroner (64 mill./2011). Nær sagt alle oppdragene er på Ringerike/Hadeland.

Jevnaker-firmaets ansatte omtaler sin daglige leder som kreativ. Ikke bare når det gjelder maskinløsninger. Bruun har opprettet kontakt med en kjent ledelsesekspert som har analysert firmaet og intervjuet alle ansatte.

- Jeg er opptatt av at de ansatte skal bli sett og hørt. Min enkle filosofi er at vi skal trives på jobben og ha det artig, sier Christian Bruun.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS