F.v: Michael Wittinger i Rheinmetall MAN Military Vehicles (RMMV), general Øyvind Johan Kvalvik i Forsvarsmateriell og brigadér Frode Ommundsen i Hæren. Kvalvik har akkurat overlevert nøklene til HX-en som står bak dem til Ommundsen.

Leverte 145 lastevogner/ trekkvogner til Forsvaret

Kontrakten mellom Forsvaret og Rheinmetall MAN Military Vehicles ble signert i 2014. I dag var det endelig offisiell overlevering av kjøretøyene.

Publisert Sist oppdatert

- Dette er en av de mest kompliserte avtalene vi har inngått. Den gjaldt to land, Norge og Sverige, 38 kjøretøykonfigurasjoner og fire tilhengerkonfigurasjoner. I disse krevende tider er det vår høyeste prioritet å støtte Det norske forsvaret med materiell, sa Michael Wittinger i Rheinmetall MAN Military Vehicles (RMMV), ved den offisielle overleveringen som skjedde rett over klokken 12 i dag på Sessvollmoen.

RMMV er et fellesforetak mellom de tyske selskapene Rheinmetall og MAN Truck & Bus opprettet for å samle virksomhetene i avdelingene Military Division og Corporate Sector Defence.

- Disse nye lastevognene er bedre tilpasset Forsvarets behov enn de gamle lastevognene vi har i dag. Vi skal imidlertid fortsatt ha med Scania-ene videre, sammen med de nye lastevognene fra RMMV. De nye lastevognene skal være de beste militærkjøretøyene som finnes i dag, og enkle i bruk, sa general Øyvind Johan Kvalvik i Forsvarsmateriell før han overleverte nøkkelen til en RMMV HX 8x8 lastevogn m/krokløfter til brigadér Frode Ommundsen i Hæren.

Én av hver type av de mange lastevogn/trekkvogn-typene var stilt opp på rekke i forbindelse med den offisielle overleveringen av de mange RMMV-kjøretøyene fra Forsvarsmateriell til Hæren på Sessvollmoen 23. august 2022.

- Det har tatt en god del år å få denne avtalen i havn. Nå skal kjøretøyene rett ut i bruk. Vi skal ha en god kombinasjon av de eldre lastevognene vi har fra før og de nye fra RMMV, sa Ommundsen.

En prosjektgruppe startet i 2008 å utarbeide krav til nye kjøretøy som Forsvaret skulle kjøpe inn. I 2013 ble RMMV tildelt kontrakt. Kontrakten ble undertegnet 31. mars 2014. Nå i 2022 ble det endelig offisiell overlevering.

Dette inngår i avtalen med RMMV:

  • HX 8x8 lastevogn m/krokløfter, 48 stk.
  • HX 8x8 lastevogn m/kran, 6 stk.
  • HX 8x8 lastevogn m/bakløft, 6 stk.
  • TG 6x6 trekkvogn, 56 stk.
  • TG 6x4 lastevogn grønn m/multipåbygg, midtmontert høvelskjær og plogfeste i front, 7 stk.
  • TG 6x4 lastevogn gul (flyplass) m/multipåbygg, midtmontert høvelskjær og plogfeste i front, 15 stk.
  • TG 4x4 trekkvogn gul til snørydding på militær flyplass, 7 stk.
  • Lasteflak Type C, 96 stk. (to til hver av de nye HX-kroklastervognene)

TG-ene er allerede levert. HX-ene leveres fortløpende i høst og neste år.

Powered by Labrador CMS