Elektronisk løsning skal hindre terror.
Elektronisk løsning skal hindre terror.

Ny teknologi hindrer terror

Ny teknologisk løsning skal hindre terror i transportbransjen.

Publisert Sist oppdatert

Løsningen gjør det vanskeligere for terrorister å kapre lastbiler, forteller direktør Carl Peter Frederiksen i danske TungVognsSpecialisten (TVS) som sammen med Care4All står bak den nye løsningen.

Han understreker at transportbransjen med dette bidrar selv i kampen mot økt terror.

Elektronisk løsning

TVS har i samarbeide med Care4All utviklet en elektronisk løsning som minsker risikoen for angrep mot kjøretøy.

En elektronisk anordning, montert skjult i kjøretøyet, aktiveres hvis en uberettiget forsøker å overta lastbilen. I noen lastbiler vil motoren gå i tomgang og deretter stoppe. I andre lastbiler inntreffer hastighetsbegrensning, slik at sjåføren får tid til å komme seg vekk fra en mulig terrorist.

Direktør i Care4All, Jan Nørskov, forteller at løsninger er utprøvd allerede med gode resultater. - Vi har vært vitne til, at terroristene har benyttet lastbilen som våpen i en rekke europeiske storbyer, noe som har satt vår bransje i nytt fokus, sier adm. direktør i DTL-Danske Vognmænd, Erik Østergaard.

Han fremhever at bransjen selv har et stort ansvar for å hindre terror, selv om det er terroristene som har skylden for samfunnsproblemet og at uskyldige blir drept.

Installering av terrorsikringen TVS Track, inkludert TAG, koster ca. 4500 danske kroner pr. bil som engangsbeløp. En har da også mulighet til å benytte Tacho Online til sine kjørehviletidsdata.

Hindringer i veien

- Det er viktig at vi ser på automatiserte løsninger i selve kjøretøyet og gode rutiner for sjåførene for å hindre at trenden med lastebilterror utvikles ytterligere, hevder NLF-direktør Geir A. Mo.

Hvordan man skal unngå at lastebiler blir kapret av terrorister er satt høyt på dagsordenen også i Ragn-Sells. Selskapet annonserte tidligere i år rutiner om at bilene skal være låst, også når motoren er i gang og når sjåførene ikke er i førerhuset.