Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Odd Omland.

AP vil gi ny fart for mineralnæringen

Arbeiderpartiet vil gi ny fart for mineralnæringen og bevilger 25 millioner ekstra til kartlegging i sitt alternative statsbudsjett.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

I statsbudsjettet i fjor kuttet regjeringen 25 millioner til Norges Geologiske Undersøkelse (NGU) og som et resultat stoppet kartleggingen av mineralforekomster helt opp.

- Kuttene kom ikke fordi vi ikke syns dette er viktig, men fordi vi i en ekstraordinær situasjon måtte ha penger til å håndtere flyktningestrømmen, sa statssekretær Grete Ellingsen (H) fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet på Geonor-konferansen i Mo i Rana før påske, i hht. High North News.

Overraskelsen var derfor stor i næringen da årets statsbudsjett videreførte kuttene.

- Regjeringen lovte i Sundvollen-erklæringen å satse på mineralnæringen, men nå har vi fasiten: det skjedde ikke, sier Odd Omland stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet.

- Dette er alvorlig. Mineralnæringen er viktig og Arbeiderpartiet vil satse og legg til rette for økt verdiskaping. Alle industrielle verdikjeder trenger mineraler og det kan også føre til viktige distriktsarbeidsplasser, legger Omland til.

Arbeiderpartiet vil derfor i sitt alternative statsbudsjett som legges frem torsdag bevilge 25 millioner mer til NGU.

I 2015 brukte blant annet Nordland av de regionale utviklingsmidlene for å få satt i gang kartlegging. I årets statsbudsjett kuttet regjeringen disse midlene ytterligere. Arbeiderpartiet opplyser at man vil øke disse midlene med 200 millioner i sitt alternativ.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS