Den største fordringen var å komme ut fra tomten huset sto på Vinderen i Oslo.
Den største fordringen var å komme ut fra tomten huset sto på Vinderen i Oslo.

Her fraktes dronning Sonjas barndomshjem

OSLO (AT.no): De første delene av dronning Sonjas barndomshjem ble natt til 14. oktober flyttet fra Vinderen i Oslo til Maihaugen på Lillehammer. Nordic Crane AS gjorde jobben som skiller seg litt fra de mange andre jobber.

Publisert Sist oppdatert

Huset var åstedet for et av de første paparazzibilder som ble tatt på norsk jord. Det var ut av dette huset daværende kronprins Harald kom ut sammen med frøken Sonja Haraldsen før forlovelsen ble kjent i 1968.

Nå skal funkishuset, som ble bygget i 1935, stå på museum. Det skal bli en del av en permanent utstilling på Maihaugen. Der skal det få en plass i utstillingen Boligfeltet. Der manglet det nettopp et hus fra 1930-tallet.

Stor jobb

Det er en stor jobb for Nordic Crane også. Hver etasje skal deles i to før seksjonene skal transporteres. Natt til fredag 14. oktober gikk de to takseksjonene. Totalt blir det seks seksjoner.

Transporten ut fra det trange og svært befolkede boligområdet gjorde at sjåførene Arild og Per Arne skulle ha tunga rett i munnen.

Ut på Ring 3 gikk ferden med politimotorsykler rundt de to trailerne for å passe på og sperre påkjøringer langs veiene.

Fem meter

Med bredde på fem meter tok transporten litt plass. Når de fire seksjonene med selve huset er delt opp og skal flyttes blir transportene seks meter bred.

Den 19 mil lange turen startet klokken 22:00 torsdag kveld. Ut på morgensiden fredag morgen var huset fremme og klart til å løftes av. Da var fire veiarbeidsområder og 19 mil tilbakelagt.

Dronningen deltar

Det er ikke bare Nordic Crane som skal ta i et tak i dette prosjektet. Også Dronningen selv skal bidra så langt som mulig med dokumentasjon og gjenstander fra sitt barndomshjem.

Huset skal settes tilbake slik det var på 30-tallet. Det koster penger.

Sparebankstiftelsen DnB har gitt 2,5 millioner kroner til prosjektet. I tillegg er det søkt om 11,5 millioner kroner fra Kulturdepartementet.

Planen er at huset skal stå ferdig til kongeparets gullbryllupsdag 29.august 2019.