Siste nytt fra Volvo - snutebilen Supertruck

Snutebilen er slett ikke død - både Volvo og andre lastebilprodusenter utvikler dem fortsatt. I september 2016 ble denne Volvo-en presentert (se video).

Publisert Sist oppdatert

I Europa har blant annet lengdekrav ført til at snutebilene ikke er økonomisk forsvarlig å bruke lengre. Men i Nord-Amerika er det fortsatt «big business» med lastebiler som ikke ser ut som en bulldog.

Volvo Trucks North America har brukt fem år på å utvikle Volvo Supertruck - en konseptbil som skulle forbedre drivstofføkonomien med minst 50 prosent, sammenlignet med en 2009-modell Volvo VNL 670.

Det er USAs energidepartement, U.S. Department of Energy (DOE) som har satt målet og som startet det såkalte Supertruck-programmet der lastebilprodusenter ble oppfordret til å bidra med utvikling av økonomisk og miljøvennlig transport. DOE har også støttet Volvos utvikling av Supertruck-en økonomisk.

Aluminium-chassis

Trekkvogna har solcellepanel på taket. Førerhuset og panseret er laget av karbonfiber og de utvendige speilene er erstattet av kameraer.

Supertruck-chassiset består nesten bare av aluminium; kun boltene er laget av stål. Dette gjør trekkvogna mye lettere enn målestokken fra 2009. Denne hadde også en D13-motor. Det er plassert en D11-motor i Supertruck. Lettere chassis og karosseri gjør at en mindre motor kan erstatte 13-literen. Å bytte ut D13 med en D11 gir i seg selv en vektreduksjon, og dermed lavere drivstofforbruk.

Volvo har samarbeidet med flere delprodusenter om konsept-lastebilen. En av disse, Ridge Corp, har gjort tralla aerodynamisk ved å bruke komposittmaterialer (blandingsmaterialer) blant annet nede på sidene og bak.

88 prosent lavere forbruk på mila

- Med støtte fra DOEs Supertruck-program, har Volvo Truck nå presentert en spennende visjon for fremtiden. Vårt arbeid disse fem årene gir allerede fordeler for våre kunder. Flere av innovasjonene vi har utviklet gjennom dette programmet er intgrert i dagens lastebiler, sier Göran Nyberg, styreleder i Volvo Trucks North America i en pressemelding.

Sammenlignet med 2009-modellen, har Supertuck 88 prosent lavere drivstofforbruk på mila, noe som også kommer av 40 prosent lavere luftmotstand. Den er også nesten 1,5 tonn lettere.

Drivverkets effektivitet ligger på 50 prosent, noe som er ca. 10 prosent bedre enn i dagens lastebiler.

Så vellykket har prosjektet vært, at DOE har invitert Volvo Trucks med på et Supertruck II-program der drivverkets effektivitet skal nå 55 prosent og man skal bli 100 prosent mer drivstoffeffektiv per kjørte distanse sammenlignet med 2009-lastebilen.