Tornado Transport AB ble tatt ulovlig kabotasjekjøring ved Taraldrud kontrollstasjon sør for Oslo før påsken 2014.
Tornado Transport AB ble tatt ulovlig kabotasjekjøring ved Taraldrud kontrollstasjon sør for Oslo før påsken 2014.

Tornado Transport konkurs - leder i forvaring

Det er åpnet konkurs for Linkway Trans AB (tidl. Tornado Transport AB) og sentrale personer i bedriften må møte i retten etter at 43 lastebiler og tilhengere de hadde leaset og belånt forsvant.

Publisert Sist oppdatert

Tornado Transport AB forårsaket en stygg ulykke i Norge i oktober 2014, og flere sjåfører har stått frem med opplysninger om at de ikke har fått utbetalt lønn. Selskapet og dets sjåfører er tatt flere ganger for ulovlig kabotasjekjøring i Norge samt brudd på kjøre- og hviletid.

Det siste krumspringet fra Tornado/Linkway skjedde mellom oktober 2014 og mars 2015, da 26 lastebiler og et tosifret antall tilhengere forsvant. Dette var vogntog som var leaset og belånt.

Den samlede verdien har vært på 26 millioner svenske kroner. Flere av lastebilene ble stoppet på grensen mellom Bulgaria og Tyrkia, på vei ut av EU-området.

Sjåfører og bilkjøper vitner

Svenske Ekobrottsmyndigheten startet etterforskning av Helsingborg-baserte Linkway Trans i mars 2015. Fra desember 2015 til 18. januar 2016 pågår rettssak mot seks av de innblandede i Helsingborgs tingrett. En mann har sittet i forvaring hos svenske myndigheter siden i sommer i påvente av rettssaken.

I rettssalen skal tidligere ansatte, og en mann som har kjøpt noen av lastebilene for videresalg i Irak, vitne mot adm. direktør og de fem andre personene som er sentrale i og for selskapet, skriver Helsingborgs Dagblad.

Nytt navn og styre

Tornado Transport AB ble registrert som juridisk enhet 3. januar 2005 med tilhold i Helsingborg.

«På papiret drevs Tornado av en kvinne, Manar Kianzad. Men i virkeligheten ble selskapet drevet av maken, Poyan Kianzad», skriver svenske Transportarbetaren.

Selskapet skiftet navn til Linkway Trans AB 13. desember 2014. Samtidig ble styret i selskapet byttet, ifølge Transportarbetaren.

Dom

Rettssaken pågår til og med 18. januar.

- I forbindelse med avslutningen kommer retten til å kunngjøre når dommen vil være klar, opplyser aktor i saken, Marianne Forsström til AT.no.