Her går det nesten galt for Pekka

Se video av verdensrekorden til Pekka Lundefaret i verdens raskeste gressklipper og opplev øyeblikket da det nesten gikk helt galt.

Publisert Sist oppdatert

Lundefaret og Verdens raskeste Viking satte torsdag hastighetsrekord for gressklippere på Torp flyplass, med en hastighet på 214,967 km/t.

Men det holdt på å gå galt i begynnelsen av rekordforsøket da dekkene slapp underlaget og Lundefaret var nær ved å miste kontrollen på maskinen.

- Den slapp i begynnelsen, men det var bare å sikte rett frem og fortsette, sa Lundefaret etter på. Du kan se øyeblikket da gressklipperen begynner å vingle i begynnelsen av videoen øverst.

Med yr i lufta og tett tåke så det ikke spesielt lyst for verdensrekordforsøket hvor gressklipperprodusenten VIKING skulle forsøke å slå den gamle verdensrekorden på 187,6 km/t, med en ombygget VIKING T6 gressklipper på Torp Sandefjord lufthavn.

408 hestekrefter

Våt føre gjorde forsøket vanskelig, men rekorden ble likevel slått med god margin.
Våt føre gjorde forsøket vanskelig, men rekorden ble likevel slått med god margin.

Gressklipperen, som er bygget av Norwegian Speed Factory, har en V8-motor på 408 hestekrefter og 590 Newtonmeter. Den veier rett i underkant av 500 kg og har hjul fra en Formel 3-bil. I det som vanligvis er en oppsamler for gress finner man kjølesystemet og bensintanken. For å kunne ta en offisiell verdensrekord må også gressklipperen likne på en vanlig gressklipper med tanke på ytre mål, farger og designdetaljer. I tillegg må den kunne klippe gress, og denne klipperen har et fullt fungerende og vanlig klippeaggregat drevet av en elmotor.

Dette har Pekka og co bygget

  • Klipperen veier rundt 500 kilo, og er bygget på en Viking T6, har en LS1 V8-motor, som kommer fra en Corvette. Motoren er bygd av «Madness Power», som har bygget motoren til «Lillegul» i «Børning». Den yter 408 hestekrefter 590 newtonmeter, og er bakhjulsdreven. Demperene er spesiallaget. Førerstolen er spesialdesignet, og den har veltebur.
  • Klipperen har Formel 3 Hankook-dekk. Klippebredden er 80 cm. Den har manuelt overstyrt automatkasse. Giringen foregår på påsattbart ratt, etter Formel 1-prinsippet.
  • Lundefaret skal sette verdensrekord senere i høst. Rekorden er 187,6 km/t i snitt over 1,6 kilometer.

Det ble problemer under første prøvekjøring.

- Jeg sliter med å komme opp i høy nok hastighet fordi det er så vått og glatt på rullebanen. Og til slutt stoppet motoren som ble full av vann, sa Lundefaret etter den første prøveturen.

To «runs»

Det norske gressklipperteamet ga imidlertid ikke opp, og med hele sikkerhetsapparatet på Torp Sandefjord lufthavn i ryggen, ble det klart for et nytt forsøk. Gressklipperen ble startet igjen, og Lundefaret hadde da en time på seg mellom to flylandinger til å sette ny verdensrekord.

Foran et stort presseoppbud ga Lundefaret gass med sin ombygde VIKING T6, og første tur gikk unna i et forrykende tempo. Reglene sier imidlertid at man er nødt til å sette en snitthastighet over en distanse på en flygende mile - og dette må gjøres to ganger innenfor en time.

- Hadde jeg aldri trodd

Her får Pekka Lundefaret beskjed om at verdensrekorden er i boks.
Her får Pekka Lundefaret beskjed om at verdensrekorden er i boks.

Dermed var det klart for et nytt forsøk, og også denne gangen gikk det bra. Til slutt viste hastighetsmålingene fra Norges Bilsportforbund at snitthastigheten over de 1609 meterne var 212,729 km/t den ene veien og 217,205 km/t den andre veien. Snitthastigheten ble da 214,967 km/t og soleklar ny verdensrekord!

- Nå sliter jeg litt med å ordlegge meg. Dette er så stort, og jeg må bare takke VIKING, teamet vårt og alle som har trodd på dette prosjektet. At vi skulle klare å ta ny verdensrekord i dag under disse forholdene hadde jeg aldri trodd, jublet Pekka Lundefaret.

 

Like stor jubel var det hos Pål Virik Nilsen, markedssjef hos gressklipper-produsenten VIKING.

- I dag er vi stolte over å ha verdens raskeste gressklipper. Det ble en spennende dag på grunn av været, men Pekka og resten av gjengen gjorde en kjempejobb. Dette kommer til å få oppmerksomhet over hele verden, sier Virik Nilsen.