JCB feirer 70-årsjubileum

Fredag 23. oktober feirer den engelsk-baserte traktor- og anleggsmaskinprodusenten at det på dagen er 70 år siden selskapet ble etablert. Det skjer blant annet ved å introdusere en jubileumsmaskin i begrenset antall og ved at alle de 12.000 ansatte får en ekstra fridag.

Publisert Sist oppdatert

23. oktober 1945 etablerte Joseph Cyril Bamford selskapet i en liten garasje i Uttoxeter i Staffordshire. Da hadde han nettopp sveiset sammen en tilhenger av gammelt skrapmetall og noen akslinger fra Jeeper fra krigen i garasjen han leide for halvannet pund i uka.

Tilhengeren ble solgt for 45 pund, og forretningsdriften var i gang.

Så tett etter avslutningen av 2. verdenskrig manglet England det meste, og i starten ble det produsert tilhengere med krigsskrap som råvarer. I dag har selskapet 22 fabrikker, halvparten av dem i Storbritannia og resten India, USA, Brasil og Kina.

- En genial ingeniør

Dagens styreformann i JCB, Lord Bamford, ble født samme dag faren grunnla selskapet.

– Det første jeg kan huske med far, er JCB, sier han.

– Far var en genial ingeniør som alltid hadde drømmer om å få til noe nytt. Gravelasteren far fant opp, var nesten som sendt fra Gud og startet en minirevolusjon når det gjaldt anleggsmaskiner. I dag er gravelasteren fortsatt et av mer enn 300 produkter vi produserer og selger over hele verden.

Jubileumsmaskin

Jubileumsmaskinen er selvsagt en gravelaster. Den har betegnelsen 3CX og er utstyrt med en JCB Steg 4 Final Ecomax dieselmotor som produseres ved JCB-fabrikken i Derbyshire. Etter veien har maskinen en topphastighet på 40 km/t. 3CX gravelaster kommer til å bli produsert i 70 eksemplarer, ett for hvert av årene selskapet har eksistert.

Den første JCB gravelaster så dagens lys i 1953. Siden da har selskapet produsert 600.000 enheter, og maskinene selges i 120 land. JCB har vært verdens største produsent av gravelastere i 15 år etter hverandre, og programmet består av 40 modeller fra den kompakte ICX til den største av dem alle, 5CX.