Tatt på kabotasje-fersken

Nå vurderer Statens vegvesen å anmelde de norske oppdragsgiverne.

Publisert Sist oppdatert

Politiet har tatt to personer inn til avhør, etter en kontroll av utenlandske vogntog på Ørskogfjellet onsdag, skriver smp.no.

Først ble en litauisk lastebil stanset, og det ble oppdaget at sjåførens førerkort allerede var blitt beslaglagt på grunn av et annet forhold.

Senere på dagen klarte kontrollørene å avsløre et ulovlig kabotasjeoppdrag. Et estisk vogntog holdt på med sin fjerde innenlandstransport i Norge og var i landet på 14. døgnet.

Skal kabotasje utføres i Norge, sier reglene at de må gjøres innen sju dager etter at lastebilen kom til landet og det kan maks utføres tre oppdrag før bilen må ut av landet.

Avdelingsingeniør Leif Jarle Bergseth i Statens vegvesen ledet kontrollen onsdag, og forteller til smp.no at det er svært sjelden at ulovlig kabotasje blir oppdaget. Det er nemlig altfor lett å skjule sine spor.

- Vi går ut fra fraktbrevene når vi går dem etter i sømmene, men hvis disse er jukset med på noen måte, er det nok lett å villede kontrollørene. Vi vet at sjåførene har flere metoder for å unngå å bli tatt, sier han.

Bergseth sier at de også gjerne vil de norske oppdragsgiverne til livs - ikke bare sjåførene.

- Her er regelverket dessverre litt for ullent, og det er vanskelig å stille de norske oppdragsgiverne til ansvar. Men vi vurderer nå å levere en anmeldelse for å få prøvet saken, sier Bergseth.