Lørentunnelen på Ring 3 i Oslo.
Lørentunnelen på Ring 3 i Oslo.

Staten må betale 56 mill. kroner til Skanska

Staten er dømt til å betale 56 mill. kroner i erstatning til Skanska etter anbudsrot rundt bygging av Lørentunnelen på Ring 3 i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

 Vegdirektoratet har anket saken til Høyesterett, etter at både tingrett og lagmannsrett har slått fast at staten må betale millionbeløpet til entreprenøren.

Det hele startet i mars 2009 da det var tilbudsåpning på et prosjekt som omfattet bygging av den ene munningen på den nye Lørentunnelen, ramper, rundkjøring og vei.

Av de fem tilbyderne hadde Veidekke og Skanska de laveste tilbudene. Det ble benyttet et såkalt tokonvoluttssystem der entreprenørene i første konvolutt forklarte hvordan de skulle gjennomføre prosjektet. Veidekke hadde i utgangspunktet lavere tilbudspris på oppdraget enn Skanska. Men etter at plusser og minuser for hvordan entreprenørene vill gjennomføre prosjektene var regnet inn i tilbudssummenene, endte Skanska med et tilbud på 503 mill. kroner og Veidekke på 504 mill. kroner. 

Da den formelle betiliingen gikk ut noen uker senere var det likevel Veidekke som fikk oppdraget. Stemningen hos Skanska stupte:
- Det vi reagerte på, var at man endret karakterene etter at de var offentliggjort. Vi oppfatter at hele formålet med å offentliggjøre karaktersettingen, er at man kan ha tillit til at det ikke gjøres endringer i evalueringen etter at priskonvolutten er åpnet, sier  juridisk direktør i Skanska, Gunnar Garred til osloby.
 
Skanska hadde beregnet å tjene 56 mill. kroner på arbeidet. Det er dette beløpet både tingretten og lagmannsretten har tilkjent bedriften i erstatning.
STILLING LEDIG: