En stilstudie i fremragende klatreteknikk, her S2 4x4 Cross på rensking hos Oster Pukk og Sand AS i Lindås utenfor Bergen.
En stilstudie i fremragende klatreteknikk, her S2 4x4 Cross på rensking hos Oster Pukk og Sand AS i Lindås utenfor Bergen.

Keiseren inntar kongeriket

Husker du saken om den klatresterke Kaiser-gravemaskinen i A&T nummer 9, 2008? Den er skrevet av Hans Fossum.

Publisert Sist oppdatert

Keiseren fra fyrstedømmet Lichtenstein har ankommet vårt kongerike. Det er En To Tre Teknikk AS i Sogn og Fjordane som har «invitert» Kaiser AG Fahrzeugwerk til landet vårt, og nå er to Kaiser gravemaskiner allerede solgt.

Det er første gang Kaiser er i Norge, men med to maskiner solgt siden juli, håper selvsagt importøren i Sogn og Fjordane at den klatresterke lichtensteiner skal klore seg godt fast i det norske maskinmarkedet.

Der ingen andre...

De hjulgående gravemaskinene med hydraulisk justerbare bein kommer seg frem og kan jobbe i bratt terreng der «standardgravemaskinene» må melde pass. Bratte fjellsider vestpå er ingen match for disse klatresterke hjulgraverne.

Det er tryggest å tjore seg fast med vinsjen i de bratteste partiene; i førerhytta John Helge Vårdal.
Det er tryggest å tjore seg fast med vinsjen i de bratteste partiene; i førerhytta John Helge Vårdal.

En To Tre Teknikk AS har i sommer rensket bratte fjellsider for Oster Pukk og Sand AS i Lindås utenfor Bergen med sine to demo-maskiner. I et område på ca. 20 dekar har Kaiser-maskinene fjernet skogsbunnen der brytingen av stein allerede har begynt. De bratteste hengene i området har opptil 45 graders stigning, men det var lett match for 7-tonneren S1-4 og 10-tonneren S2 4x4 Cross. Kaiser-duoen måtte riktignok gi tapt i de aller verste bratthengene. Men der er det heller ingen andre som kan stå oppreist, uten å bli tatt av tyngdekraften.

- Maskinene fungerte svært godt i dette terrenget, og firmaet utførte en flott jobb. I området som ble rensket, tar vi ut stein som skal knuses til asfalt-/betongfraksjoner, og i disse tolereres ikke det minste "tilslag" av jord og røtter, sier Vegard Løwø, produksjonssjef i Oster Brudd AS som er datterselskapet til Oster Pukk og Sand - og står for steinbrytingen for sitt morselskap.

Maskinfører Roar Nyvoll i gang med rensking av skogbunnen på det nye feltet hos Oster Pukk.
Maskinfører Roar Nyvoll i gang med rensking av skogbunnen på det nye feltet hos Oster Pukk.

Justerbare bein

7-tonneren har Deutz-motor med effekt på 54 kW (74 hk) og tre hydrauliske kretser hvor graving/kjøring er avsett med 165 l/min., svingfunksjonen 65 l/min. og 55 l/min. til den hydrauliske juster-/forlengingen (opptil 85 cm) av de fire beina. Maskinen har hydrostatisk drift (toppfart 8 km/h), og i hvert av de store bakhjulene sitter det en hydraulikkmotor. Framhjulene er mindre, og i hvert frambein sitter det teleskopiske støttebein med kraftige labber beregnet for solid feste både på stein og på bløt mark.

Gravestikka er teleskopisk, og 7-tonneren har en rekkevidde i horisontalplanet på 6,93 m, gravedybde 4,6 m og rekkevidden i høyden oppgis til 8,1 m.

4-hjulsdrift

Storebroren, S2 4x4 Cross (10 tonn), er litt mer avansert enn 7-tonneren. 10-tonneren har fire like store hjul og drift/styring på alle fire. Ellers beveger den seg lett og ledig som lillebroren, men selvsagt graver den både dypere, høyere og strekker seg lengre (5,36 m, 9,83 m, 8,22 m) enn 7-tonneren. Under jordfjerningen for Oster var de to maskinene utstyrt med skuffer på henholdsvis 645 liter og 265 liter.

Fire belteføttter

Kaiser-produsenten har også en tredje modell, S3 Track (ca. 13 tonn), som har fire uavhengige og individuelt manøvrerbare føtter på stålbelter. Maskinen ble vist på Bauma ifjor vår. (Omtalt også i A&T nr. 4 08).

Markberedning

Etter Oster-jobben har S2 4x4 Cross vært på markberedning og hogstopprydding i Sør-Trøndelag, mens 7-tonneren S1-4 blant annet har vært på demo-tur hos en entreprenør i Hordaland.

En To Tre Teknikk AS har solgt en S1-4 til Eftestøl Bygg og Anlegg as i Lyngdal og en S2 4x4 Cross til Jordalen Entreprenør AS på Voss.

Bratt og vanskelig

En To Tre Teknikk AS fra Askvoll i Sogn og Fjordane er spesialister på utstyr i bratt og vanskelig terreng. Firmaet som ble etablert i 2002, begynte i etableringsåret med import av det sveisiske maskinmerket Menzi Muck, terrengsterke grave- og hogstmaskiner.

Nå er dette merket byttet ut med import av maskinene fra Kaiser. Firmaet er også importør av lassbærere fra finske Logset, krattknusere fra canadiske Promac og forhandler av miljøolje (hydraulikk) fra sveitsiske Panolin, hogstutstyr fra tyske Stihl og kjettinger fra Tellefsdal AS.

En To Tre Teknikk har også drevet utstrakt entreprenørvirksomhet (anlegg og skog), men har nå trappet ned på denne virksomheten for å konsentrere driften om salg og service av sine merkevarer, samt opplæring og demonstrasjon av utstyret.

Firmaet som lever etter slagordet "nye muligheter i norsk natur", har i dag fem ansatte og daglig leder er Henny Vågane.