Får ikke skrive milliardkontrakt

Svenske myndigheter har stoppet kontrakten som de svenske og norske forsvarene skulle skrive med MAN Rheinmetall om kjøp av militære lastebiler. Dette kom helt uventet på Forsvarets logistikkorganisasjon - FLO.

Publisert Sist oppdatert

- Vi fattet en beslutning om at de ikke får skrive kontrakt nå, i påvente av at vi sier noe annet eller avgjør om avgjørelsen er endelig, sier Magnus Åhammar, rådmann ved Förvaltningsrätten i Stockholm, til SvD Näringsliv.

Sluttkontrakten, som omtales i svensk media som en «20-miljardsupphandling av militära lastbilar», skulle skrives før jul. Nå er den i beste fall utsatt.

Det svenske næringstidsskriftet har tidligere avslørt at kjøperne forandret kravene, og at kontraktsvinneren MAN forhøyet sitt tilbud med 1,5 milliarder svenske kroner. Dette skal ha gjort tilbudet dyrere enn tilbudene fra konkurrentene, Scaina og Mercedes-Benz, som ikke nådde opp i konkurransen.

Scania har klaget handelen inn for Förvaltningsrätten. Selskapet hevder det er svenske regler som gjelder for det militære storkjøpet - ikke norske, der det skal være mindre innsyn under forhandlingen til tross for store forandringer.

Ifølge Åhammar kan det ta flere uker før retten kommer med en avklaring på om kontrakten kan underskrives som først antatt.

Prøver å finne ut av det

- Beslutningen i Förvaltningsrätten kom som lyn fra klar himmel, sier informasjonsdirektør i FLO, Marianne Øiahals, onsdag ettermiddag. - Vi har for øyeblikket ingen kommentar annet enn at vi nå jobber intenst sammen med våre kolleger i Försvarets materialverk for å finne ut hva som har skjedd og hvordan vi skal forholde oss til dette videre.