Cat-hybrider i full sving nordpå

Juni i år ankom de første Caterpillar 336E L-hybridene Norge og Pon Equipment. SA Anlegg og Dan Storli, begge entreprenører nordpå, ble de første eierne av disse hybridene.

Publisert Sist oppdatert

Hybridmaskinen har samme ytelse og produktivitet i tonn per time som en vanlig 336E, men med opptil 25 prosent lavere drivffstofforbruk. Dette fordi Cat har et hydraulisk hybridsystem, der energien lagres i en akkumulator og gjenbrukes med Cat Electronic Programmable Pump og Cat Adaptive Control System når maskinen svinger. Akkumulatoren bidrar også til å styrke oppbremsingen, og gjør den mer eksakt, ved å pumpe olje inn i akkumulatorsystemet. Hybriden kan også leveres med HDHW (Heavy Duty High & Wide) understell for høyere produktivitet og bedre stabilitet.

Lydnivået i og rundt maskinen er særdeles behagelig, dette fordi motorturtallet er senket til 1500 rpm.

- Hvis flere entreprenører hadde benyttet seg av hybridmaskiner ville utslippene gått betraktelig ned, sier Sten Antonsen, daglig leder hos SA Anlegg.

Antonsen er svær fornøyd med sin hybrid som hovedsakelig benyttes til bygging av infrastruktur. Han forteller videre at drivstoffkostnadene til bedriften har gått ned og maskinen er behaglig for maskinførerne og miljøet rundt fordi den avgir mindre støy enn en «vanlig» gravemaskin.

Dan Storli bekrefter at førermiljøet er svært godt. Han forteller at han merker at man er mindre sliten etter endt dag fordi det er stille i førerhytten og lite vibrasjon i maskinen. Maskinen til Storli benyttes stortsett til å laste steinknusere.

Nå har Pon Equipment gjort en hybrid tilgjenglig for prøvekjøring. Demomaskinen er for anledningen stylet, spesielt for å understreke maskinens unike hybrid system.

- Vi opplever at det er interesse i markedet for maskinen og derfor har vi en maskin tilgjenglig for prøvekjøring, sier Vilmundur Theodorsson, produktsjef hos Pon Equipment.

info om prøvekjøring av hybriden kan man kontakt sin lokale selger hos Pon Equipment

Han opplyser at de som ønsker mer .