I Danmark er det politiet som står for tungbilkontrollene langs veiene.
I Danmark er det politiet som står for tungbilkontrollene langs veiene.

Bileier fikk kjempebot for sjåførs hviletidsjuks

Retten i Kolding (Danmark) har dømt en polsk bileier til å betale 511.000 danske kroner i bot for en sjåførs brudd på reglene for kjøre- og hviletid.

Publisert

Under en «målrettet kontroll» på en rasteplass ved Padbord i Danmark, 19. september 2018, undersøkte Tungvogncenter Syd en polsk lastebil.

- Ved kontrollen kunne politiet se at sjåførens sjåførkort kun hadde stått i fartsskriveren i noen få minutter, på en kjøretur som hadde vart lengre enn dette. Noen minutter tidligere, hadde en annen persons sjåførkort vært i bruk, men det var ingen andre sjåfører i lastebilen, sier anklager Lone Petri fra Sydøstjyllands Politi.

Ved gjennomgangen av lastebilen, fant politiassistentene fra Tungvogncenter Syd to sjåførkort, i tillegg til sjåførens eget.

Sjåføren ble dømt og utvist

På grunn av dette ble sjåføren 20. september 2018 dømt for 22 tilfeller av kjøring på en annen persons sjåførkort og en rekke overtredelser på kjøre- og hviletidsreglene.

Han fikk 60 dagers betinget fengsel, en bot på 144.000 kroner, ubetinget tap av førerrett i Danmark i to år og ble utvist fra Danmark.

Bileier nektet straffskyld - ble dømt

1. mai 2019 ble saken mot den 24 år gamle bileieren avgjort i retten i Kolding. Hun ble idømt en bot på 511.000 danske kroner, da lovbruddene hadde skjedd «under særlig skjerpende omstendigheter».

Bileieren nektet straffskyld, da hun mente sjåføren hadde lurt henne. Hun visste angivelig ikke om kjøringen på andre personers sjåførkort.

Imidlertid gjelder et objektivt arbeidsgiveransvar, og retten fant derfor bileieren skyldig på samme måte som sjåføren.

Bileieren tok betenkningstid for en eventuell anke.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS