- Når man skal kjøpe et brukt kjøretøy, er kilometerstanden på kjøretøyet viktig informasjon. Derfor vil kilometerstanden fortsatt være tilgjengelig for enkeltoppslag, men du må være innlogget på vegvesen.no/dinside for å hente ut dette, sier Monika Omholt i Statens vegvesen.

Tilgjengelig bak innlogging

Årsaken til at denne informasjonen blir flyttet bak innloggingsmuren, er at et kjøretøys kilometerstand er en personopplysning.

Datatilsynets vurdering er at slike data ikke bør være åpent tilgjengelig for tredjeparter. Det er flere aktører som sammenstiller informasjon om kilometerstand og annen informasjon i ulike apper og nettsider.

Etterspurt informasjon

- Vi er klar over at opplysninger om kjøretøys kilometerstand er svært etterspurt informasjon, men vi kan ikke gå på akkord med personvernet. Derfor velger vi nå å fjerne disse dataene fra de nedlastbare datasettene som tredjeparter bruker. Ved å legge opplysninger om kilometerstand bak innlogging ivaretar vi publikums behov for å kunne sjekke kilometerstand på en bil, for eksempel i forbindelse med bruktbilkjøp, sier Omholt.

Opplysninger om kilometerstand vil bli gjort tilgjengelig bak innlogging i en ny tjeneste som lanseres i august. Når denne tjenesten er lansert vil vi samtidig fjerne opplysninger om kilometerstand i kjøretøyopplysningene som ligger åpent for enkeltoppslag på vegvesen.no.